четвер, 17 травня 2018 р.

У Бугринській ОТГ за кошти ДФРР запустили лінію з виробництва пелетів


Бугринська громада з перших днів своєї діяльності, одразу вирішила запустити у роботу власне комунальне підпиємство, для того аби громада мала постійні надходження, а люди мали робочі місця. Відтак ще у 2016 році запланувати  запустити  в дію нову  універсальну лінію з виробництва пелетів і брикетів.  Нарешті виробництво – запустили в дію.

Потужне обладнання встановлено в комунальному підприємстві «Бугринський добробут». Для виготовлення пелет використовуватимуть деревину, солому, відсів соняшника, тирсу тощо. 




«Це один з небагатьох розвиткових проектів за кошти ДФРР взагалі в Україні. Якщо зазвичай ця державна програма спрямована на соціальні об’єкти, то Бугринська ОТГ - це погляд в майбутнє, це економіка громади. Загалом кошторис близько 4 мільйонів гривень, з яких лише 10% співфінансування громади. Але завдяки системі «Prozorro» і цю суму вдалося зменшити», - розповів голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко, який ознайомився із роботою лінії.

Проблем із сировиною не буде, переконаний Бугринський голова Сергій Пилипчук.  Гощанський район є сільськогосподарським, водночас є домовленості щодо продукції з місцевими підприємствами. За день лінія здатна переробити 0,5-0,7 тон сировини, при цьому це, безвідходне виробництво. Екологічні показники лінії також хороші – шкідливих викидів практично немає.


«Завдяки реформі децентралізації ми відчули, що можемо впливати на розвиток своєї громади. Утворилась громада, поступили кошти. Ви не повірите, але два роки у нас з інструментів були лише віники та лопати, а сьогодні є потужна техніка. Ми стали господарями і навчилися економити. Ми поступово перевели всі школи на твердопаливні котли. Цей проект також реалізуємо, насамперед, для власних потреб – для своїх громадян, для закладів», - розповів Сергій Пилипчук.  




Працівники КП «Бугринський добробут» вже пройшли спеціалізоване навчання та проводять пусконалагоджувальні роботи. Надалі планують наявні комунальні заклади громади переводити на твердопаливне опалення. 







Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Тараканівська громада підписала Меморандум про співпрацю з ГО Агенція розвитку громад «Інтонація змін» - відео

У Тараканівському центрі культури та дозвілля с.Рачин сьогодні відбулася важлива зустріч, в результаті якої було підписано Меморандум про сп...

Популярні публікації