середу, 23 жовтня 2019 р.

На Рівненщині варто створити мінімум чотири райони а не три


Таку думку висловили сьогодні експерти під час засідання круглого столу «Формування нового районного поділу у Рівненській області». Так буде комфортніше та зручніше мешканцям віддалених сіл.  До зустрічі приєдналися голови громад, очільники міст, громадські активісти, експерти та науковці.   

Візити до областей відбуваються з метою обговорення децентралізації в рамках проєкту «Підготовка та громадське обговорення обґрунтованої пропозиції нового районного (повітового) поділу всіх областей в рамках реформи місцевого самоврядування України» та завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії.


«Міністерство розвитку громад та територій України розробило певну методику субрегіонального поділу. У документі розроблені моделі адміністративно-територіального устрою. Проте, не можна так математично підходити до укрупнення районів, адже є певні регіональні особливості. Тож, ми спілкуємося з експертами на місцях, аби отримати зворотній зв'язок стосовно удосконалення адмінустрою», - розповів регіональний координатор проєкту Орест Микита.

Загалом Міністерство запропонувало скоротити мережу районів в області до трьох – Дубенського, Рівненського та Сарненського.
Втім, як зазначив науковець Інституту регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України Петро Жук, є ризик, що така модель призведе до надмірного укрупнення районів.
«У проєктованому Сарненському районі значна кількість населених пунктів буде надмірно відділеною від його центру. Тому, на наш погляд, необхідно виокремити ще один район – четвертий. Це Дубровицький. Сюди увійдуть Зарічненський, Володимирецький, Дубровицький райони та місто Вараш. Такий варіант згладить надмірне укрупнення, що передбачене методикою Міністерства», - пояснив Петро Жук.



В свою чергу, консультант Офісу реформ Рівненського РВ Асоціації міст України Василь Курилас стверджує, що спочатку треба законодавчо визначити повноваження районів. А вже відштовхуючись від завдань, які вони мають виконувати, й визначати межі територіальних одиниць.

Голова Олександрійської громади  Микола Шустов також висловив свої думки щодо укрупнення громад. «Не можна змінювати правила гри. Так у нас за перспективним планом  була спроможна громада ще до її створення. Тепер -  ми стали значно меншими, відтак і маємо такий результат.  У нас є чимало піприємств, але вони платять податки за місцем реєстраці. А всі шкідливі наслідки від виробництва отримуємо ми.  Субвенція,  яку  ми отрмуємо на освіту – її не достатньо.  Адже ми з власного бюджету фінансуємо садочки – а це 8 млн. грн» - розповів Микола Шустов.   
Далі обговорення набуло гарячої дискусії. Свої думки висловили в.о. голів районних державних адміністрацій.


Усі пропозиції, які учасники зустрічі напрацюють, будуть надіслані до Міністерства. Окрім того, експертна думка буде врахована під час підготовки проєкту ЗУ щодо адміністративно-територіального устрою України.
Повідомляє Офіс Реформ Проєкту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Тараканівська громада підписала Меморандум про співпрацю з ГО Агенція розвитку громад «Інтонація змін» - відео

У Тараканівському центрі культури та дозвілля с.Рачин сьогодні відбулася важлива зустріч, в результаті якої було підписано Меморандум про сп...

Популярні публікації