пʼятницю, 13 березня 2020 р.

Ефективному управлінню комунальним майном – навчали представників муніципалітетів у Рівненському РВ АМУ


У Рівненському РВ АМУ відбувся практикум із застосування законодавства на тему: «Розширення повноважень у сфері управління комунальними ресурсами органів місцевого самоврядування (земля, майно)». Захід організовано в рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Виконавча директорка Рівненського РВ АМУ Тетяна Грещук, відкриваючи практикум, зауважила, що актуальність даної теми практикуму є інтерес учасників яких виявилось так багато: «Земля і майно - основні ресурси усіх органів місцевого самоврядування і лише ефективне управління ними стане запорукою розвитку кожної громади. Тому Асоціація міст України, оперативно реагує на проблеми громад та спільно з представниками  муніципалітетів шукаємо шляхи їх вирішення. Сподіваюся, що сьогоднішній практикум дасть відповіді на більшість запитань, які виникають у сфері управління комунальними ресурсами, зокрема земельними ресурсами та іншим майном.»


Понад 30 посадовців з міст та муніципалітетів Рівненщини спільно з тренерами обговорили новини законодавства з оренди державного й комунального майна, зокрема, нові правила передачі комунального майна в оренду, удосконалення розпорядження земельними комунальними ресурсами органів місцевого самоврядування, перехід до електронних сервісів.


Модератор заходу експерт міжнародних програм із управління земельними ресурсами Олександр Придатко, зазначив -  надходження до місцевих бюджетів від земельного податку йдуть стабільно. Водночас, ознайомив представників громад з нормативно-правовою базою управління земельними ресурсами в територіальних громадах, акцентуючи увагу на новинках законодавства. Також поінформував присутніх про повноваження органів місцевого самоврядування у розпорядженні колективними землями, про електронні сервіси, зупинився на ключових етапах передачі в оренду комунального майна згідно з новим Законом України «Про оренду державного та комунального майна».


Детальніше про новини в Законодавстві стосовно державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, а саме земельні ділянки розповіла державна реєстраторка Рівненського ЦНАПу Галина Харитонова.
 

Консультант з правових питань Проекту ПУЛЬС Рівненського РВА АМУ Василь Курилас -  надав роз'яснення щодо подальших дій в умовах карантину. Нагадав про подальші обговорення внесення змін до Конституції України в питаннях децентралізації.  


Завершився практикум у Рівненському  РВ АМУ активною дискусією щодо проблемних питань галузі та можливих шляхів їх вирішення.  

Повідомляє Офіс реформ Проєкту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації