вівторок, 15 лютого 2022 р.

Рівненське РВ АМУ підсумувало свою діяльність за 2021 рік

Діяльність РРВ АМУ на Рівненщині складається із консультативної допомоги телефоном, виїзних консультацій, семінарів для фахівців територіальних громад,  що направлені на допомогу у проходженні етапу завершення реформування адміністративно-територіального устрою та повноцінний початок функціонування нових територіальних громад області. 

РРВ АМУ аналізує, узагальнює перелік проблемних питань ОМС і подає звернення до АМУ, Народних депутатів. 


Працівники РРВ АМУ сконцентрувалися на таких питаннях: новели законодавства, особливості організації бюджетного процесу в територіальних громадах. Консультанти протягом року знайомили працівників рад зі змінами бюджетної системи України, що впливає на увесь процес, пояснювали місцевим посадовцям процес підготовки та проведення сесій, допомагали формуванню нової структури управління та процедурі призначення та повноваження посадових осіб місцевого самоврядування нових територіальних громад, в тому числі старост;  давали відповіді на питання щодо інвентаризації майна приєднаних місцевих рад та процесу його передачі до нових органів місцевого самоврядування,  знайомили із законодавчими діями щодо реєстрації виконавчих органів міських, сільських та селищних рад в якості юридичних осіб. Консультанти РРВ АМУ вивчали і передавали знання, заглиблювались в процеси ефективного управління фінансовими, майновими та земельними ресурсами, а також налагодження ефективних комунікацій в громаді, знайомили керівників громад з успішним досвідом інших громад регіону та України.

Узгоджувальна координація діяльності органів місцевого самоврядування та їх об’єднань щодо захисту прав та інтересів територіальних громад на регіональному рівні, сприяла становленню та розвитку місцевого самоврядування в регіоні. РРВ АМУ налагодило  ефективну співпрацю з Народними депутатами України від Рівненщини, що   стало взаємодією та запорукою їх підтримки  щодо законодавчих змін необхідних для органів місцевого самоврядування. 

Діяльність Рівненського регіонального відділення АМУ в рамках реалізації проекту «Пульс»: інформаційна, аналітична, консультативна та навчально - методична діяльність у сфері соціально-економічного розвитку на регіональному рівні; а саме:

- сприяли інформаційному забезпеченню органів місцевого самоврядування;

- надавались телефонні консультації посадовим особам ОМС ( з бюджетних, правових питань, місцевого економічного розвитку та комунікації), (понад 500 консультацій); 

      - галузеві консультанти надавали виїзні консультації посадовим особам ОМС з бюджетних, правових питань,  питань місцевого економічного розвитку та комунікації, (понад 100);

       - провели 7 навчальних практикумів з застосування законодавства на тему:  

«Обговорення змін до сучасного антикорупційного законодавства», «Оренда та передача комунального майна», «Практичні аспекти реалізації законодавства у сфері управління земельними ресурсами в умовах реорганізації громад», «Законодавчо-нормативні механізми підвищення ефективності управління земельними ресурсами в громадах», «Система Prozorro. Здійснення публічних закупівель в ОМС»; «Взаємодія органів місцевого самоврядування з громадськістю. Інформаційна відкритість громад, цілі, завдання, інструменти»; 

       - організували та провели 1 регіональну платформу на тему:  «Актуальні питання становлення ОМС в умовах нового адміністративно - територіального устрою» (березень 2021р.,м. Дубно) з діалогу щодо проблем місцевого самоврядування за участі 7 Народних депутатів України,  заступника Міністра розвитку громад і територій Івана Лукері та        60 керівників територіальних  громад Рівненщини.

У зв’язку з введенням карантину (надзвичайної ситуації) робота з представниками ОМС проводилася в певній частині дистанційно.

В рамках реалізації проекту «ДЕСПРО» 

Провели  2  практичні навчальні сесії: 

- «Дерегуляція у сфері землеустрою, усунення корупційних ризиків в управління земельними ресурсами, передача земель за межами населених пунктів до комунальної власності громад. Проведення аукціонів з продажу та передачі в користування земельних ділянок через електронну торгову систему» (вересень 2021 р.)

- «Планування розвитку громад, складання містобудівної документації, спрощення зміни цільового призначення. Схема просторового планування території громади, як інструмент комплексного управління у використанні земель, зонування територій» (жовтень 2021)

В рамках реалізації проекту «Арт – громада» за підтримки Українського культурного Фонду (УКФ)


Організували та провели виїзні фахові  майстерні для керівництва міста, працівників культури з питань реорганізації закладів культури та  мережі бібліотек. Юридичні аспекти, бюджетні норми та креативний погляд.

Виїзні фахові майстерні провели у 9 новостворених громадах: в  Здолбунівській громаді (грудень 2020 р.), в Березнівській громаді (січень 2021 р.), Костопільській громаді (лютий 2021 р.), в Рокитнівській громаді (березень 2020 р.), в Корецькій громаді (квітень 2020 р.), в Дубровицькій громаді (травень 2021 р.), в Зарічненській громаді (червень), в Сарненській громаді( липень 2021р.) , в Гощанській громаді (серпень 2021 р.) 


В рамках реалізації проєкту Energy Security Project (ESP)/ Проєкт енергетичної безпеки Implemented by Tetra Tech

РРВ АМУ провело презентаційні зустрічі для представників ОМС Рівненської області (Гоща, Крупець, Мала Любаша, Радивилів), тема: «Новели ринку газу – як інструмент заощадження для мешканців територіальних громад».

В рамках діяльності РРВ АМУ:

 У  РРВ АМУ за поточний період проведено одне засідання Правління РРВ АМУ, одні загальні звітно-виборні збори. При РРВ АМУ працює секція секретарів рад. РРВ АМУ протягом року провело  три  навчальні семінари для секретарів рад. Систематично проводились навчання для працівників ОМС:  землевпорядникам, працівникам соціального захисту населення, працівникам культури, старостам, діловодам, бухгалтерам та інш. 

У листопаді  минулого року  РРВ АМУ налічувало сорок членів АМУ, станом  на сьогодні є 50 членів АМУ – це м. Рівне і всі міські територіальні громади області (10); селищні громади (11) та (28) сільських територіальних громад.

У РРВ АМУ є підрозділ - Офіс реформ, що діє з травня 2015 р., в якому працюють чотири консультанти: Кушнер Л.В.- з питань фінансів і бюджету, Курилас В.В. – з юридичних, правових питань, Стасюк Р.П. – з питань економічного розвитку, Ковтунець О.О. – з питань комунікації. Консультанти надають консультації, поширюють методичні рекомендації із впровадження законодавства на практиці.

Фахівці Офісу реформ  щоденно надають консультації телефоном та стаціонарно, консультують громади на виїзних зустрічах.  Консультації в більшій мірі стосуються питань виконання повноважень, перших кроків діяльності громади після виборів, реорганізації подальшої діяльності існуючих територіальних громад, бюджетних питань та проектної діяльності громади, формування стратегії громади та соціально – економічних планів. 

Окрім того, консультанти Офісу реформ активно працюють зі ЗМІ, виступають на радіо та на місцевих каналах телебачення з питань децентралізації на Рівненщині, а також вони  читають лекції для посадовців ОМС у Центрі перепідготовки кадрів при РОДА. Консультанти працюють за планом, і виїжджають для консультування в громади на прохання керівників громад.

Для підвищення професійного рівня посадовців ОМС протягом 2021 р., РРВ АМУ  провело практикуми по змінах до законодавства це: з  питань ЖКГ, містобудування і архітектури, з  питань формування бюджету, з питань антикорупційного законодавства, з питань земельного законодавства. Були проведені виїзні практикуми, де учасники вивчали досвід громади, на базі якої проходило заняття, ділились  своїм досвідом. РРВ АМУ провело практичні майстерні для представників рад: щодо роботи в системі Прозоро, семінар школи з проектного менеджменту. У грудні 2020 року відбувся виїзний семінар в м. Радивилів з питань архітектури та містобудування у взаємодії з ОМС, та в м. Рівному семінар «Застосування гендерного підходу в бюджетному процесі та гендерна статистика».  Для викладання тематики практикумів РРВ АМУ запрошує викладачів з університетів м.  Рівного, експертів АМУ з м. Києва, досвідчених фахівців Рівнеради, а також, ми співпрацюємо з фаховими експертами обласних структур: податковою, антимонопольним комітетом, фондом держмайна, управлінням праці, обласним управлінням  освіти, соціального захисту, управлінням культури та інш. 

У 2021 р. було підписано три Меморандуми співпраці РРВ АМУ з: 

- Управлінням Державної служби якості освіти у Рівненській області;

- Рівненським Центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області;


-   Меморандуму РРВ АМУ та територіального відділення Всеукраїнської ГО «Асоціація платників податків України» в Рівненській області,

Відповідно з фахівцями цих структур були підготовлені і проведені зустрічі – семінари для спеціалістів ОМС Рівненщини. Для старост територіальних громад відбувся семінар, на якому були присутні  працівники юстиції та керівники Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області, які відповіли на питання старост щодо їх повноважень. 

Виконавчий директор та консультанти РРВ АМУ взяли участь та виступили спікерами (на заходах): на Міжнародній Конференції «Теоретична та методологічна підтримка процесів кризового управління на прикордонних територіях» та інш. Консультант з місцевого економічного розвитку громад РРВ АМУ провела оцінку актуалізації наявних інвестиційних документів органів місцевого самоврядування Рівненщини - членів РРВ АМУ (близько 70 проєктів).

РРВ АМУ за звітний період має близько 400 власних публікацій на сторінці Офісу реформ, а також на сторінці Рівненського регіонального  відділення АМУ. 

РРВ АМУ протягом року активно співпрацювало в Рівненською обласною державною адміністрацією  та Рівненською обласною радою. Фахівці РРВ АМУ є членами обласних робочих органів (комісій, груп) з питань децентралізації, адміністративної реформи, розвитку територій та інше. Це сприяє можливості впливу на процес формування територій громад. При безпосередній участі  їх сформовані проектні рішення Рівненської області. Виконавчий директор та консультанти РРВ АМУ виступають спікерами на координаційно – консультативних радах при голові Рівненської обласної ради для керівників територіальних громад, які проводяться щомісячно.


РРВ АМУ активно співпрацює з Народними депутатами України, в цілому проведено 8 зустрічей з місцевими Народними депутатами Аліксійчуком О.В., Мяликом В.Н., Ковальчуком О.В., Євтушком С.М. 

РРВ АМУ протягом року інформувало міських, селищних, сільських голів про роботу АМУ в законотворчій діяльності, що стосується питань ОМС.

РРВ АМУ надавало інформацію громадам щодо дати та часу проведення, адресу посилання в системі ZOOM по проведенню галузевих вебінарів, які організовувала АМУ разом з профільними Міністерствами.   

 АМУ систематично веде політичний  діалог   на центральному рівні, щоденно співпрацює з профільними Комітетами Верховної ради, всіма Міністерствами, запрошує керівників держави на Форуми місцевого самоврядування, які проводить систематично щороку. Черговий  Форум місцевого самоврядування відбувся в м. Одесі у липні 2021 р., де були присутні більше 500 міських, селищних, сільських голів України, з них 25 чол. керівники територіальних громад Рівненщини. 

Працівники РРВ АМУ розуміють, що робота з лідерами місцевого самоврядування Рівненщини – це  велика відповідальність!  Ми захоплюємось досягненнями і дуже цінуємо ту роботу, яку  проробили за ці роки і продовжують працювати надалі створені на Рівненщині територіальні громади.  Доказом цього є яскраві приклади позитивних змін, що демонструють, як розвивається село, які дивовижні перетворення  відбуваються там, де десятками років ніхто нічого не змінював і на що просто не звертали увагу.                                          

Маємо в Рівненській області ефективну Команду регіонального відділення Асоціації міст України, напрацювання  якої стають основою реформи децентралізації та формування спроможних територіальних громад. Будемо раді, якщо  досвід цих людей і Ваш особистий досвід допоможуть територіальним громадам розвивати місцеве самоврядування та покращувати життя населення на кожній маленькій батьківщині. 

Фінансові показники (звіт 2021р)


Повідомляє Рівненське РВ АМУ





Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Тараканівській громаді стартував проєкт для активісток - відео

Жіноча ініціатива «Спільнота активних жінок в дії» в Тараканівській громаді розпочали реалізацію своїх  ідей, заходи реалізовуються рамках п...

Популярні публікації