понеділок, 18 червня 2018 р.

Хто виграє від впровадження реформи медицини на Рівненщині?



Рівненщина за результатами підписаних декларацій пацієнтів з лікарями  входить в першу  десятку по Україні. А це, каже, регіональний координатор з підтримки реформи охорони здоров’я у Рівненській та Волинській областях  Василь Височанський, є хороший показник, адже означає, що вже з першого липня первинна ланка медицини отримає більше грошей.  На Рівненщині в системі e-Helth зареєстровано 680 лікарів, з якими можна заключити договір. 


Тому первинні заклади охорони здоровя вже почали між собою конкурувати, це особливо помітно у великих містах, зокрема у Рівному – зазначив експерт. Наприклад у закладах вже створюють комфортні умови та приділяють особливу увагу  обслуговуванню пацієнтів ще на етапі кампанії з обрання лікаря. Так, у 2 поліклініці міста Рівне облаштували спеціальні комфортні умови для пацієнтів, які вже визначилися зі своїм лікарем, тож завітавши у заклад, практично з порогу можна  підписати декларацію, а це вже і є конкуренція, розповідає Василь Височанський.

Конкуренцію спостерігають і у Млинівському районі – розповідає головний лікар КЗ Млинівського центру ПМСД Василь Семенюк.

-          У нашому районі на шлях реформи медицини ми стали вже давно. На нашій території проживає 37 тис. населення, і  їх обслуговує 20 сімейних лікарів. У нас у первинній ланці вже давно працюють лише сімейні лікарі. У нас немає терапевтів чи педіатрів. У нас усі сімейні лікарі. Зараз ми відчуваємо конкуренцію. Адже наш район розташований так, що окремим ОТГ простіше їздити за допомогою до лікарів у Луцьк. Мова йде зокрема про Острожецьку громаду. Тому ми зацікавлені – переконати мешканців громад обрати свого лікаря на місцях.  Для цього ми намагаємося  створити комфортні  умови та  висококваліфіковані медичні  послуги. Щоб розвивати нашу лікарню, ми з усіма громадами Млинівського району підписали договір співпраці. У 2017 році бюджет лікарні склав 11 млн. грн., якщо нам вдасться підписати декларацій на рівні 80-90% до кінця цього року, то наш бюджет складе 20 млн. грн за попередніми підрахунками. То звісно, що ми зацікавлені  у цьому процесі. Сьогодні мова йде також про широкосмуговий інтернет у селах до амбулаторій та  ФАПів. Наразі це проблема – її також потрібно вирішувати. Тобто до медичної реформи потрібно підходити комплексно -  розповів Василь Семенюк.




Водночас фахівці переконані  - від цієї реформи у фінансовому плані перш за все виграють великі міста, там де є багато населення. Тому нині перед експертами стоїть завдання створити спроможну медичну мережу первинних закладів охорони здоровя у сільській місцевості.
- У нас є маленькі громади які мають від 2 до 6 ФАПів, а той ФАП обслуговує 30 людей – звісно що така робота буде збитковою. Тому потрібно знайти оптимальне рішення, аби люди мали медичну допомогу і водночас, щоб було фінансове забезпечення. Наше бачення - ФАП має обслуговувати не менше 300 осіб.  Тоді ми досягнемо  бажаного результату реформ -  заначив Василь Височанський.

Олена Семенович - консультант з медіа-комунікацій Проекту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації