вівторок, 19 червня 2018 р.

День відкритого врядування та економічного розвитку українських міст проходить в рамках ХІV Українського муніципального форуму


В Києві продовжується ХІV Український муніципальний форум. Сьогодні – День відкритого врядування та економічного розвитку українських міст. Другий день Форуму проводиться в рамках Проекту «Партнерство для розвитку міст (ПРОМІС)» , який з 2015 року впроваджує Федерація Канадських Муніципалітетів (ФКМ) спільно з Асоціацією міст України. 

Відкрив засідання Голова Асоціації міст України, Київський міський голова Віталій Кличко. У виступі він зазначив, що сьогодні одним з найважливіших завдань для органів місцевого самоврядування є розробка ефективних інструментів використання бюджетних коштів (читати далі). 

Звертаючись до учасників Форуму Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман запевнив, що за 3-5 років держава має всі шанси побудувати міцну економіку з розвинутою інфраструктурою. І зробити це можна у прямому діалозі між центральною і місцевою владою.
Посол Канади в Україні Роман Ващук, виступаючи сказав: «Понад усе ми розуміємо, що вам потрібні не лише навчання, а й практика. І важливо переймати не тільки міжнародний досвід, зокрема, канадський, а звернути увагу на те, що і в Україні вже нарощений свій власний позитивний досвід, яким варто ділитися. Наприклад, успішно впроваджена Івано-Франківськом програма «тепле місто», яка вже реалізовується в інших українських муніципалітетах. Отже, не забувайте звертати увагу на успіхи своїх міст, ділитися ними і впроваджувати кращі практики, а там, де вам не вистачає досвіду, звертайтеся до міжнародних партнерів і використовуйте їх досвід. Йдіть тільки вперед! Бажаю вам перемог!».
День відкритого врядування та економічного розвитку українських міст продовжився  пленарним засіданням, під час якого учасники обговорили економічний розвиток територіальних громад в Україні.


Головний радник з питань врядування Проекту ПРОМІС Кейді Ворд розказала про напрями допомоги містам-партнерам Проекту ПРОМІС та наголосила на важливості співпраці Асоціації міст України та Федерації Канадських Муніципалітетів, в рамках якої були розроблені дієві інструменти для поширення демократії у місцевому самоврядуванні.
Заступник виконавчого директора АМУ Валерій Баранов представив Концепцію створення системи підготовки кадрів місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, розроблену в рамках Проекту ПРОМІС.


Бев Еслінгер, мер канадського міста Едмонтон, презентувала роль жінок у місцевій владі та досвід впровадження гендерних ініціатив в Едмонтоні.
Катерина Левченко, Урядова уповноважена з питань гендерної політики, представила тему: «Забезпечення впровадження принципу гендерної рівності в політику та практику на місцевому рівні».
До учасників форуму звернувся народний депутат України, голова фракції «Самопоміч» у парламенті Олег Березюк: «Місцева влада – це єдина гілка влади в Україні, де наявні елементи довіри. Тому центральні органи влади намагаються контролювати її». Зараз йдуть спроби просунути новий проект закону - про фінансовий контроль органів місцевого самоврядування, сказав народний депутат та закликав міських голів об’єднуватися навколо Асоціації як захисника інтересів місцевого самоврядування. « Вже були спроби запровадити контроль, і завдяки Асоціації міст України вдалося їх зупинити», - зазначив О.Березюк.


(Нагадаємо, минулого року був внесений законопроект про державний контроль за рішеннями органів місцевого самоврядування, який би у разі прийняття дозволив втручання місцевих держадміністрацій у роботу місцевого самоврядування. Завдяки зусиллям Асоціації вдалося призупинити цей законопроект. Він був відкликаний розробником).
Народний депутат України Ірина Сисоєнко розповіла міським головам про аспекти медичної реформи, зокрема, про зміни на первинному рівні системи охорони здоров’я.
Далі учасники працювали у тематичних секція.
Секція № 1 - Демократичне врядування. Модератор – Ігор Лепьошкін, головний експерт, керівник групи експертів Проекту ПРОМІС.

За матеріалами АМУ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації