четвер, 7 червня 2018 р.

Які перспективи формування ОТГ у Березнівському районі


Про це детально розмовляли у місті Березне під час публічного обговорення. До обговорення приєдналися  усі зацікавлені сторони - міський, селищний  та сільські голови, секретарі та депутати місцевих рад Березнівського району, керівництво районних органів влади, а також активні громадяни.

Заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко у свому виступі наголосив - позиція обласної державної адміністрації незмінна - розвиток як місцевих громад, так і регіону вцілому, можливий лише у разі формування об’єднаних територіальних громад. Це добре видно на прикладі існуючих в області ОТГ, в яких громадяни вже відчули позитивні результати децентралізації.

Голова Березнівської РДА Віталій Люшин поінформував присутніх про те - на якому етапі зараз перебувають об’єднавчі процеси в районі. Згідно перспективного плану в районі може бути утворено 2 ОТГ Березнівську міську та Соснівську громади.

Так, найближчими до результату є громади, що об’єднуються у Соснівську селищну ОТГ. Тут вже три громади отримали позитивні висновки від ОДА. Однак попри це є серйозна перешкода - Марининський сільський голова блокує об’єднавчий процес ігноруючи рішення депутатів своєї сільради.
В питанні утворення ОТГ із центром в м. Березне перешкод набагато більше. Міська влада зайняла вичікувальну позицію. В результаті поза процесами децентралізації перебуває більшість району.

Разом з тим відбуваються попередні процеси щодо можливості утворення Малинської ОТГ у складі чотирьох сільських рад. Хоча існує й інший варіант - входження Малинська до Степанської селищної ОТГ із Сарненського району.
Директор ЦРМС Руслан Сивий озвучив суми коштів, які не отримали громади Березнівщини, через свою пасивність. Всього за три роки було втрачено близько 100 млн грн.
Консультант АМУ Василь Курилас у своєму виступі наголосив на незворотності реформи, і у підтвердження розповів про те, як міста обласного значення включаються у процес формування ОТГ.

Радник ЦРМС Михайло Шелеп, який модерував захід, закликав посадовців та депутатів місцевих рад не чекати адміністративного об’єднання, а сповна скористатися можливостями добровільності.
Захід було організовано Рівненським ЦРМС у партнерстві з Рівненською обласною державною адміністрацією та Березнівською райдержадміністрацією за підтримки програми «U-LEAD з Європою».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації