пʼятницю, 26 лютого 2021 р.

У Костопільській громаді обговорили формат роботи та функціонування закладів культури

«Фахова майстерня» для менеджерів культури у Костополі зібрала фахівців культурної сфери новоствореної громади. Захід відбувся в рамках проєкту "АРТ-громада" за підтримки Українського культурного фонду, який реалізують телеканал «Сфера» та Рівненське  регіональне відділення Асоціації міст України.  


Керівниця управління культури Рівненської ОДА Любов Романюк у своєму зверненні до учасників розповіла – «Фахівці мають бути різні у громаді, адже культура має багато різних напрямків. Тому фахівець має бути з питань культури, креативних індустрій та охорони культурної спадщини. Водночас потрібно розвивати грантовий менеджмент. Розвиток культурної сфери не можливий без стратегічного бачення. Тому обов’язково проведіть стратегічну сесію щодо розвитку культури» - наголосила Любов Романюк. 


Фахівець з фінансових питань Людмила Кушнер роз’яснила бюджетні питання, особливо, як правильно фінансувати заклади культури, які є джерела фінансування та як шукати можливості. Роз’яснила як формується штатний розпис закладу культури та якими нормами користуватися при нарахуванні заробітної плати. 


Відбулася активна дискусія щодо організаційно-правових питань у сфері культури. Лектор з правових питань Василь Курилас спільно з працівниками ради розглянули нормативно-правові документи, рекомендації профільного міністерства щодо формування мережі закладів культури та їх діяльності. 



«Бібліотека на селі – це культурний осередок, який нині виконує ще й соціальну функцію. Потрібно  регулярно поповнювати бібліотечний фонд новими книгами та виданнями для людей різного віку, організовувати тематичні зустрічі, вечори, і звісно залучати грантові кошти. Бібліотеки мають працювати на 500-800 людей, і не одну чи дві години на тиждень, а регулярно» - розповіла директорка Рівненської обласної універсальної бібліотеки Валентина Ярощук.  


Креативна лекторка зустрічі Оксана Ігас, яка представляє творчу територію ГО «Нація Талантів» розповіла як в сучасних умовах працювати культурній інституції поза бюджетом громади на прикладі креативної території ARTMODELS. Проаналізувала успішні кейси культурно-мистецьких проєктів, які вже реалізовані на Рівненщині за підтримки різних грантодавців. Наголосила на творчій синергії між митцями різних жанрів та появу нових цікавих проєктів. 

Відеокоментар експерта - Василь Курилас 


В рамках роботи фахової майстерні фахівці ознайомилися з роботою закладів культури Костопільської територіальної громади, відвідали бібліотеки та будинок культури у місті Костопіль, а також Великомидський будинок культури. Гості у практичній площині вивчили діяльність закладів та надали свої висновки щодо їх подальшого розвитку.

Роботу фахової майстерні підсумувала модераторка заходу виконавча директорка Рівненського РВ АМУ Тетяна Грещук. Шляхом обговорення визначили основні напрямки розвитку культурної галузі громади, експерти надали відповіді на запитання учасників.

Повідомляє Рівненське РВ АМУ в рамках проєкту «ART-громада» за підтримки УКФ

PR-менеджерка проєкту Олена Семенович 

Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації