четвер, 21 жовтня 2021 р.

Подай свій проєкт – розвивай озеленення міста!

У рамках інформаційної кампанії громадського бюджету озеленення пропонуємо Вам ознайомитися з прикладами природоорієнтованих (ПОР) рішень для нашого міста, які сприяють вирішенню екологічних проблем громади та адаптації міського простору до наслідків кліматичної зміни.

 


 Багаторічні зелені насадження

Це дерева крупноміри, кущі та різнотрав’я, яким дуже не просто живеться у міських умовах, особливо коли вони поодинокі серед бетону.

  Багаторічні зелені насадження - найдієвіший спосіб зменшення температури у місті, підтоплень вулиць, зменшення вуглекислого газу, шуму та пилу. А ще - це естетика міських вулиць та просторів, плоди та дім для птахів, комах, здоров’я та настрій для людини.

 У Рівному дуже викривлений тепловий баланс. Це відбувається тому, що бетон, асфальт, будівлі поглинають тепло краще, ніж рослини і грунт, а дощова вода замість того, щоб випаровуватись і зменшувати температуру, скидається в каналізацію. Утворюється тепловий острів.

 На повністю засаджених дорослими деревами вулицях, а особливо у парках і скверах температура повітря може бути нижчою на понад 5 °C. Більшість дерев створюють потужне затінення, достатнє для істотного охолодження поверхні. Більше того, рослинність може знижувати температуру поверхні навіть поза зоною затінення. Здорові насадження утримують температуру в межах до 27 градусів, це можна порівняти з нормою температури тіла людини. Тобто в зелених зонах яка б не була спека, а температура залишатиметься комфортною для життя людей.

  Всі зелені насадження у місті формують єдину екосистему. І чим їх більше - тим краще. Лише уявіть, як можна буде рухатися з одного кінця Рівного в інший суцільним зеленим коридором! По суті, зелені коридори міста – це об’єднані в єдину мережу парки, сквери, ліси, загальнодоступні водойми, сади, які поєднують райони міста дружніми до довкілля, пішоходів та велосипедистів шляхами. Зазвичай вони перетинають різні функціональні зони, культурні нашарування міста, де створюються додаткові простори, як, наприклад, спортивні чи дитячі майданчики. Відповідно, зелені коридори стають маршрутом для активного проведення вільного часу.

Давай разом зробимо:

  більше дерев для міста

  огорожі з кущів, а не бетону

  клумби з багаторічними квітами та травами

  міські луки, а не однорічні “килими”

  зелені зупинки, стіни, перголи тощо.

 Придивіться до свого простору біля дому, офісу, вулиці, кварталу, чи будь-якого іншого куточка міста, який варто озеленити та зробити охайним.

  Подавайте проєкти озеленення до 31 жовтня 2021 року.

 Деталі Громадського бюджету озеленення Рівного: https://cutt.ly/MRlQ7m4

Інформація підготовлена за матеріалами: https://cutt.ly/HRlQJGj

Повідомляє Рівненська міська рада


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Тараканівській громаді стартував проєкт для активісток - відео

Жіноча ініціатива «Спільнота активних жінок в дії» в Тараканівській громаді розпочали реалізацію своїх  ідей, заходи реалізовуються рамках п...

Популярні публікації