четвер, 26 квітня 2018 р.

Новації законодавства у сфері охорони здоров’я. Особливості впровадження медичної реформи — тема практикуму у Рівненському РВ АМУ


26 квітня у Рівненському регіональному відділенні Асоціації міст України пройшов практикум із застосування законодавства на тему: «Новації законодавства у сфері охорони здоров’я. Особливості впровадження медичної реформи. Реформа сільської медицини». Захід організовано в рамках реалізації проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID


У практикумі взяли участь представники міст та ОТГ, керівники профільних управлінь та  відділів. 

Всі закони, які дають старт медичній реформі – прийняті. Це  і закон про державні гарантії у медичному обслуговуванні, це закон про розвиток сільської медицини, це створення Національної служби здоровя України. Тепер настав час виконувати свої зобов’язання органам місцевої виконавчої влади і органам місцевого самоврядування - повідомила у своєму виступі заступниця голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко. 


Присутнім розповіли про  місце і роль адміністративно-територіальної реформи у реформі системи охорони здоров’я України, детально проаналізували законодавчі зміни в системі охорони здоров’я та особливості впровадження медичної реформи. Також зупинилися на ролі і місці об’єднаних територіальних громад у впровадженні реформи. Представників громад закликали активізувати медичну реформу на первинному рівні,  використовувати можливості, які надає як держава, так і різні проекти для її реконструкції. 


Зокрема проект Світового банку нині на Рівненщині входить в активну фазу реалізації. Тобто зараз Світовий банк розпочинає реконструкцію та будівництво ФАПів та амбулаторій. Упродовж двох років на Рівненщині  ми можемо вирішити проблему матеріального забезпечення первинної галузі медицини. – розповів начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Юрій Осіпчук. 

Нині основним завданням первинної ланки медицини, яка покладена на об’єднані територіальні громади, — є профілактика захворювань. На першому місці має бути здоров’я кожного мешканця територіальної громади. Фахівці порадили представникам ОТГ активно впроваджувати медичну реформу, провести ефективну інформаційну кампанію з обрання лікаря, а також сформувати спроможну медичну мережу, для цього слід використати калькулятор на профільному сайті.   


Під час практичного заняття учасники  змогли ознайомитись з  практичним застосуванням законодавчих змін в системі охорони здоров’я, з тим як працюватимуть центри первинної медико-санітарної допомоги, з питанням створення комунальних підприємств на базі існуючих лікарських закладів та з питаннями  оптимізації та автономізації лікарень.


У ході дискусії представники ОТГ розповіли про проблеми роботи медичних закладів  у період перереєстрації у комунальні неприбуткові підприємства. До того ж нині чимало закладів не мають лікарської ліцензії, відтак це також ускладнює роботу лікарів, і гальмує процес з обрання лікаря та підписання декларацій. 




Насамкінець відбулася жвава дискусія з піднятих питань. Учасники практикуму отримали кваліфіковані відповіді експертів на свої питання та обмінялися досвідом з колегами.


Олена Семенович медіа-консультант Офісу реформ Проекту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації