четвер, 31 січня 2019 р.

Понад 30 мільйонів гривень втратить Рівненщина – через рішення Уряду, щодо заборони містам класти кошти на депозити


23 січня Уряд прийняв постанову «Про внесення змін до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках», тобто заборонив до кінця 2019 року розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду місцевих бюджетів на депозитних рахунках. Проект був підготовлений Міністерством фінансів України.
Асоціація міст України не погоджується з таким рішенням, оскільки  це суперечить Бюджетному кодексу і закону про місцеве самоврядування. 
Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан переконаний - "Згідно з прийнятою постановою, міста зможуть розміщувати на депозитах тільки кошти зі спеціального фонду, який зазвичай у кілька разів менший, ніж загальний. До кінця минулого року на депозитних рахунках в держбанках було близько 15 млрд гривень місцевих бюджетів. З них тільки третина - близько 5 млрд гривень - гроші зі спецфонду".
Яка ж ситуація на Рівненщині, нам розповіла Консультант з бюджетних питань Проекту ПУЛЬС Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України Людмила Кушнер.
" У 2018 році Рівненська область від розміщення депозитів отримала додатково 30 млн. грн. З них місто Рівне 11,4 млн грн, обласний бюджет близько 15 млн. грн, а інші кошти отримали райони. Об’єднані територіальні громади кошти на депозити ще не розміщували. Така практика діє вже 10 років, - зауважує Людмила Кушнер. - Кошти завжди розміщують тільки у державних банках, через конкурс. Нараховані відсотки зараховують у загальний фонд, і їх можна використати на все, зокрема і на захищені статті -  зарплати, енергоносії, харчування, медикаменти. Або ж на капітальні видатки чи інвестиційні проекти. За додатково отримані кошти міста можуть реалізовувати дороговартісні проекти, на які не вистачає коштів. Тобто міста припинять реалізовувати великі проекти, в тому числі в рамках Держфонду регіонального розвитку, інфраструктурної субвенції або сільської медицини. Часто такі проекти  вимагають спільного фінансування з місцевих бюджетів від 10 до 70 відсотків. Для того і були депозити, щоб профінансувати ці проекти."
Фахівці припускають - після цього рішення уряду місцева влада може повністю зняти депозити, в тому числі і ті, які сформовані з грошей спецфонду. "Упевнений, що мери, щоб перестрахуватися, знімуть все. Тут питання не в грошах, а в психології. Будь-яке обмеження держави сприймається так, що не все добре", - зазначив Олександр Слобожан.
На його думку, пішовши на такий крок Мінфін, мабуть, розраховує, що гроші міст будуть перебувати на Єдиному казначейському рахунку і при необхідності влада зможе направити їх на "латання бюджетних дірок".

Повідомляє Офіс реформ проекту ПУЛЬС Рівненського РВ Асоціації міст України

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації