четвер, 24 січня 2019 р.

Додаткової дотації міста обласного значення на Рівненщині – не отримають

Асоціація міст України стурбована розподілом додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я. 16 січня 2019 року Уряд прийняв розпорядження, яким погодив розподіли цієї дотації у всіх областях. Проект рішення підготовлено за даними  обласних державних адміністрацій, які розподілили цей трансферт.
                                           фото ілюстративне
Асоціація міст України, як захисник та представник інтересів громад вважає, що Уряд має схвалити прозорий механізм розподілу даних коштів. Адже у 2018 році фінансового ресурсу не вистачало і містам обласного значення саме на ці видатки.  Водночас АМУ звернулася до Прем’єр-міністра України  з проханням відмінити вищезазначене рішення Уряду та повернути його на доопрацювання для забезпечення об’єктивного і демократичного розподілу коштів між місцевими бюджетами на здійснення переданих з державного бюджету видатків.
Рівненщина на 2019 рік додаткової дотації отримала 609,2 млн грн. Ці кошти розподілили на Рівненщині за наступним алгоритмом: їх отримають – обласний бюджет, райони, та усі ОТГ включно з тими, які мають реверсну дотацію. Однак міста обласного значення - Рівне, Дубно, Вараш і Острог додаткової дотації  на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я - не отримають. Схожа ситуація склалася у більшості областях України.
Фахівці пояснюють -  це скоріше тому, що у великих містах класи у школах з кількох предметів поділяються на дві підгрупи. І цей факт вже врахували при розподілі освітньої субвенції.  Тож тепер освітню субвенцію міста обласного значення отримають за новою формулою.  Обсяг додаткової дотації з державного бюджету на третину менший від потреби, та на 10% нижче рівня минулого року.  Найкритичніша ситуація  в ОТГ та районах, особливо тих де пройшов процес об’єднання.  Тому пріоритет при розподілі даної дотації надався останнім. На сьогоднішній день розподіл трансферту вже  затверджений в обласному та місцевих бюджетах. Аби уникнути подібної ситуації на наступний рік ми пропонуємо  в державному бюджеті обсяг додаткової дотації розподілити між освітньою і медичною субвенціями, або ж розподілити між усіма місцевими бюджетами, які включені в прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

Нагадаємо, 16 січня на засіданні Уряду Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан наголосив на необхідності справедливого розподілу додаткової субвенції.

За матеріалами аналітичного центру АМУ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації