вівторок, 19 лютого 2019 р.

Рік після створення ОТГ: як змінилося життя Клеванської громади?


В кінці 2017 року відбулося об’єднання двох селищ Рівненського району. Клевань та Оржів стали першими населеними пунктами району, що зголосилися до об’єднання. За рік, що минув мешканці новоствореної громади на власному прикладі відчули позитивні зміни внаслідок децентралізації.
Так лише за рік існування громади завдяки реформі бюджет селища зріс в п’ятеро. З понад 12 мільйонів гривень до більше 58 мільйонів гривень. Це стало можливим завдяки тому, що в результаті об’єднання левова частка місцевих податків залишається в ОТГ.
-          Лише за перший рік існування нашого ОТГ дохідна частина бюджету збільшилися вп’ятеро. Завдяки цьому ми стали однією з 10 найбагатших ОТГ України. Звичайно, що в цьому є і певний «мінус», адже ми повертаємо до державного бюджету реверсну дотацію в розмірі майже 5 мільйонів гривень. Але навіть при цьому тепер ми можемо реалізувати ті проекти, про які до об’єднання навіть мріяти не могли, - розповідає селищний голова Клеванської ОТГ Дмитро Жовтянський.
Цифри цифрами, але для мешканців громади ключовим показником успішності реформи є покращення умов проживання. Адже реформа децентралізації направлена саме на це.
І тут клеванській громаді є чим похвалитися. Адже лише за рік існування ОТГ в Клевані і Оржеві відбулися зміни яких мешканці цих селищ очікували роками. Зокрема, за рік існування громади за рахунок місцевого бюджету були замінені твердопаливні котли та оновлено опалювальні системи, встановлені сучасні комп’ютерні класи та оновлені меблі в школах Клеваня та Оржева. Суттєво покращився стан дошкільних навчальних закладів. Чого вартий лише довгоочікуваний дитячий садочок в Оржеві на будівництво, якого громада змогла виділити більше 7 мільйонів гривень і відкриття якого мешканці Оржева очікують вже понад 10 років. Та головні зміни мешканці громади побачили на дорогах своїх селищ. Лише за рік місцевій владі виключно за власні кошти вдалося провести капітальний ремонт 2 найбільших доріг Оржева і Клеваня та провести поточний ремонт 10 доріг ОТГ. Також за цей рік з’явилося освітлення вулиць. На це з місцевого бюджету було виділено майже 4 мільйони гривень.

-          Завдяки об’єднанню мешканці наших селищ можуть бачити справді позитивні зміни в наших населених пунктах. А влада в свою чергу нарешті може впевнено працювати та планувати свою роботу. Вже у 2019 році ми плануємо відкрити нову амбулаторію та ЦНАП в громаді. А також збудувати сучасний стадіон для ігрових видів спорту. Якби не децентралізація про такі плани ми не могли навіть говорити, - резюмує Дмитро Жовтянський.
За матеріалами Клеванської ОТГ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації