вівторок, 11 червня 2019 р.

МОН розглядає можливість збільшення освітньої субвенції у 2019 році


На численні скарги органів місцевого самоврядування щодо нестачі освітньої субвенції Асоціація міст України звернулася з листом про перегляд обсягу освітньої субвенції на 2019 рік  до  Кабінету Міністрів України.  Міністерство освіти і науки України, як головний розпорядник цих коштів, надіслало Асоціації міст України відповідь від 07.06.2019 року «Щодо виконання доручення Кабінету Міністрів України».
Нагадаємо, на Рівненщині освітні заклади також відчувають нестачу коштів особливо ті, що мають малокомплектні школи. Водночас є райони,  які провели оптимізацію шкільної мережі, або ж мають велику кількість дітей шкільного віку, вони мають надлишок освітньої субвенції. Минулоріч надлишки були у Сарненському і Рокитнівському районах – повідомили в  Рівненському обласному управлінні освіти і науки. Відтак перекидали кошти на ті райони, де не вистачало коштів -  Острозький район, Млинівська та Демидівська ОТГ.
Консультант з бюджетних питань Проекту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ Людмила Кушнер розповіла – «До Бюджетного кодексу також були внесені зміни щодо принципів розподілу коштів цієї субвенції. Кошти, які отримає розпорядник (місцевий бюджет), будуть залежати від кількості класів із розрахунковою наповнюваністю (для міста і села вона різна) та навантаження вчителів відповідно до типових навчальних планів (тобто кількості годин на кожен предмет). Нова формула покликана стимулювати реорганізацію освітньої мережі, адже якщо наповнюваність класів буде нижчою за розрахункову, коштів не вистачатиме. На мою думку – і ця формула не є досконалою, її потрібно ще доопрацювати. Тому Асоціація міст України постійно аналізує ситуацію на місцях, і вносить власні пропозиції до Бюджетного кодексу.»



Основними джерелами покриття дефіциту освітньої субвенції, на думку Міністерства освіти і науки України, у 2019 році є:
  • залишки освітньої субвенції, зокрема на рахунках обласних бюджетів у розмірі 1604,2 млн гривень (у т. ч. 517,3 млн грн ‒ цільові видатки згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 року № 1012-р);
  • збільшення за підсумками першого півріччя 2019 року за результатами виконання місцевих бюджетів обсягів освітньої субвенції, визначених відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік».
При цьому Міністерство освіти і науки зауважило, що «рівень фінансового забезпечення місцевих бюджетів в умовах бюджетної децентралізації насамперед залежить від роботи місцевих органів влади щодо вжиття ними дієвих заходів та пошуку оптимальних інструментів і механізмів комплексного вирішення проблем наповнення місцевих бюджетів, а також рішень щодо ефективності використання наявних коштів».
Також у листі МОН нагадує, що наразі працює робоча група з удосконалення формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами за участі представників та експертів МОН, Мінфіну, Мінрегіону, обласних державних адміністрацій та асоціацій органів місцевого самоврядування, зокрема Асоціації міст України.
Зважаючи на вище зазначене, з метою попередження заборгованостей у виплаті заробітної плати педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти у 2019 році АМУ рекомендує органам місцевого самоврядування міст та ОТГ, у місцевих бюджетах яких наявних дефіцит освітньої субвенції, звернутись у відповідні обласні державні адміністрації щодо покриття дефіциту освітньої субвенції у 2019 році за рахунок залишків освітньої субвенції обласних бюджетів.

Повідомляє Офіс реформ Проекту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ за матеріалами Аналітичного центру АМУ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Тараканівська громада підписала Меморандум про співпрацю з ГО Агенція розвитку громад «Інтонація змін» - відео

У Тараканівському центрі культури та дозвілля с.Рачин сьогодні відбулася важлива зустріч, в результаті якої було підписано Меморандум про сп...

Популярні публікації