понеділок, 16 вересня 2019 р.

АМУ закликає Парламент не скасовувати пайову участь. Таке рішення розбалансує місцеві бюджети та заблокує проєкти розвитку громад


Голова Асоціації міст України Віталій Кличко   закликав не приймати поспішного рішення щодо скасування пайової участі. Мова йде про прийнятий у першому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (№1059 від 29.08.2019 р.), яким, зокрема, передбачається відміна пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури населеного пункту.
Голови громад Рівненщини також проти такого рішення.  


Голова Крупецької ОТГ Віталій Мошкун  зазначив – «За два роки громада від пайової участі отримала 300 тисяч гривень. Це специфічні кошти, їх не можна витратити на будь що.  Ми частину цих грошей  витратили на придбання дитячих майданчиків.  До кінця цього року ми ще трохи отримаємо таких надходжень. Якщо скасувати пайову участь – то Держава має нам якось компенсувати кошти. А то щомісяця на нас вішають нові обов’язки, натомість джерел наповненння бюджетів не додають.


Такої ж думки притримується і голова Олександрійської громади Микола Шустов – «Держава нас все більше обмежує. Можливо, для бізнесу скасування пайової участі – це добре. Але тоді, громадам потрібно дати інші джерела  надходження, наприклад частину податку. Адже все забрали, а обов’язків щоразу  додають більше.»
АМУ наголошує, що пайова участь складає значну частку надходження бюджету розвитку місцевих бюджетів. Так у 2018 році місцеві бюджети отримали близько  1,6 млрд грн. А зазначеним законопроєктом всупереч частині третій статті 142 Конституції України компенсації втрат місцевих бюджетів не передбачається.
Фахівці проаналізували ситуацію на Рівненщині. Консультант з бюджетних питань Проекту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ Людмила Кушнер каже -  у 2018 році місцеві бюджети від пайової участі отримали додатково   16,5 млн. грн. У розвиток інфраструктури населених пунктів,  за 8 місяців цього року – вже отримали  6 млн.грн.
Таким чином, скасування пайової участі розбалансує місцеві бюджети, заблокує завершення розпочатих проєктів і не дозволить почати нові, адже видатки з бюджетів розвитку це:
- капітальні видатки на будівництво, ремонт та реконструкцію дитячих садків, шкіл, лікарень, об'єктів водопостачання, водовідведення, дорожнього господарства, комунального транспорту тощо;   розроблення містобудівної документації.
Якщо буде відмінена пайова участь місцеве самоврядування втратить важливе джерело коштів на розбудову та удосконалення інфраструктури. І це при тому, що громади постійно відчувають дефіцит ресурсів на економічний та соціальний розвиток.
АМУ пропонує під час розгляду законопроєкту  №1059 у другому читанні виключити зміни, які стосуються пайової участі (пункт 13, 15, підпункти 2, 3 пункту 16 розділу І законопроєкту).

Повідомляє Офіс реформ Проєкту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Тараканівська громада підписала Меморандум про співпрацю з ГО Агенція розвитку громад «Інтонація змін» - відео

У Тараканівському центрі культури та дозвілля с.Рачин сьогодні відбулася важлива зустріч, в результаті якої було підписано Меморандум про сп...

Популярні публікації