середу, 22 січня 2020 р.

Зміни в новому законодавстві, які стосується публічних закупівель та оренди комунального майна – обговорили у Рівному під час практикуму для міських голів


У Рівненському регіональному відділенні Асоціації міст України відбувся практикум із застосування законодавства на тему:  «Система Prozorro. Здійснення публічних закупівель  в ОМС. Оренда комунального майна»
Захід організовано в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує АМУ за підтримки USAID.
Учасники: міські, селищні, сільські голови та представники органів самоврядування членів АМУ.


З вітальним словом до учасників практикуму звернулася виконавча директорка Рівненського регіонального відділення АМУ Тетяна Грещук.  Вона  наголосила -  «Тема практикуму є актуальною і важливою, адже зміни у законодавстві, які стосується публічних закупівель та оренди комунального майна значні та вимагають детального їх вивчення для подальшої роботи». Також підкреслила значимість спільної роботи в Асоціації міст України.
Модератор заходу Мирослава Примак розповіла про основні зміни у  законі про публічні закупівлі, який вступить в дію з 19 квітня цього року. Відтак, зазначила Мирослава Примак, буде спрощено процедуру боротьби з недобросовісними постачальниками, буде можливість укладати договори на 20% з будь яким постачальником, якщо товар чи послуга потрібні терміново. Також відкривається нова можливість купувати товари через Prozorro-маркет. Окрім переваг, які надає закон, збільшується відповідальність. Розмір штрафів залежатиме від  того, які порушення були допущені: несуттєві чи суттєві і коливатиметься відповідно від 1700 грн до 51 000 грн.


Окрім того про державну допомогу суб’єктам господарювання розповіла Наталія Зух, головний спеціаліст  відділу досліджень і розслідувань Рівненського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України. Із законом України про оренду державного та комунального майна ознайомили начальник Рівненського відділення Фонду державного майна України Кирило Бережний,  Тетяна Прилуцька заступник начальника Рівненського відділення Фонду державного майна України та Жанна Жакун, начальник відділу оренди державного майна Рівненського відділення Фонду державного майна України. Вони наголоси, що зміни до закону принципові і потребують детального їх вивчення, адже це просто необхідно для подальшої роботи.


Консультант з бюджетних питань проекту «Пульс» Людмила Кушнер розповіла про реалізацію обласних програм, які на сьогодні затверджені в обласному бюджеті на 2020 рік і які можуть сприяти розвитку територіальних громад та самоврядування. Учасники практикуму висловили зацікавлення участі в даних програмах та проектах.


Консультант з правових питань Василь Курилас проінформував про досягнення Асоціації міст України у співпраці з народними депутатами, зокрема про відкликання президентом законопроекту щодо внесення змін до Конституції України в частині децентралізації, розкрив окремі аспекти вирішення питань, що турбують органи місцевого самоврядування та піднімалися під час попередніх заходів. Також подякував за тісну співпрацю з народними депутатами у відстоюванні інтересів місцевого самоврядування.


Повідомляє Офіс реформ Проєкту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Тараканівська громада підписала Меморандум про співпрацю з ГО Агенція розвитку громад «Інтонація змін» - відео

У Тараканівському центрі культури та дозвілля с.Рачин сьогодні відбулася важлива зустріч, в результаті якої було підписано Меморандум про сп...

Популярні публікації