вівторок, 21 липня 2020 р.

У Радивилові презентували розвиток культурного потенціалу громади

На Рівненщині триває реалізація Проєкту  «Креативні маршрути успіхів громадами Рівненщини», який впроваджує Рівненське регіональне відділення Асоціації міст України за підтримки УКФ.  Учасники проєкту відвідали першу міську ОТГ на Рівненщині – Радивилівську, де ознайомилися з розвитком культурного потенціалу громади та їх культурними інституціями.  Під час роботи гостям презентували напрацювання громади та спільно оглянули  мистецькі заклади  міста, які забезпечують  реалізацію творчих потреб місцевого населення.

Радивилівська ОТГ належить до числа успішних громад, зауважила у вступному слові керівниця проєкту Тетяна Грещук. Вона наголосила, що напрацьований місцевими фахівцями досвід допоможе іншим менеджерам в сфері культури ОТГ визначити кращі, прогресивні орієнтири. Аби якомога більш креативно організовувати роботу сфери культури в об’єднаних територіальних громадах.


"З усього видно, що питанням культури тут, в Радивилові, приділяється значна увага. Ми бачимо, як на краще змінюються села, що приєдналися до міста в процесі децентралізації. Як, завдячуючи господарському підходу, осучаснюються дитсадки, школи, клуби, дитячі майданчики" – наголосила  Тетяна Грещук.

Голова Радивилівської ОТГ Микола Карапетян розповів, що його увага завжди була зосереджена на питаннях розвитку культури. В процесі діалогу він ознайомив присутніх з структурною будовою, штатним складом  та видатковою частиною бюджету, спрямовану на утримання закладів культури. Профільні спеціалісти підготували відеозвіт, який повноформатно продемонстрував,  наскільки яскраве і насичене творче життя в громаді, як неординарно тут підходять до організації концертів, фестивалів,  урочистих подій.


"Маємо на своєму утриманні 33 об’єкти культури, освіти. За ці роки з місцевого бюджету було спрямовано значну частку коштів на поліпшення ситуації саме у сільській місцевості. Немає такої школи, такого дитсадка, клубу, де б не проводилася робота – десь реконструювали, десь ремонтували і добудовували. Для корисного і змістовного дозвілля жителі сільських населених пунктів отримали у клуби нові комплекти музичної апаратури. Наші діти мають всі умови, щоб творчо розвиватися. Майже у всіх старостинських округах громади запрацювали спортивні центри. Молодь має якісну альтернативу, куди спрямовувати свою енергію. Наразі триває об’ємна робота з проведення капітального ремонту у нашому міському Будинку культури. Об’єкт, який будувався ще в 70-х роках, почали обновлювати ще два роки тому. Уже вдалося замінити вікна, двері на енергозберігаючі, перекрито дах."


Загалом же, структура сфери культури Радивилівської ОТГ включає в себе міський будинок культури з п’ятьма його філіалами, централізовану бібліотечну систему з п’ятьма філіями і публічно-шкільними бібліотеками, дитячу школу  мистецтв та історичний музей. Учасники проєкту мали нагоду отримати вичерпну інформацію про діяльність найбільших осередків, та на підставі власних спостережень оцінити, що і наскільки успішно вдалося зреалізувати громаді.


В яких умовах формуються мистецькі смаки тутешніх жителів, учасникам виїзного семінару продемонструвала  начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту міської ради Ірина Ковалевська.



Рівненська письменниця, голова спілки письменників Рівненщини, менеджерка культурних проєктів   Ірина Баковецька  порадила -  вибудовувати стратегію культурного менеджменту, а задля її успішної реалізації закликала сміливо долучатися до профільного навчання, різних креативних проєктів, а також не ігнорувати можливість отримувати фінансові гранти на реалізацію корисних  ідей та цікавих концепцій. Адже  чим яскравіші грані мистецького життя у громаді, тим вищий у неї потенціал, тим більше можливостей – зауважила Ірина Баковецька.

Прикладом того, як можна  успішно залучати додаткові фінанси у громаду методом ініціативності та прогресивних ідей, став Радивилівський історичний музей.  Минулоріч  мистецький заклад презентував авторський проєкт, який підтримав  Український  культурний фонд. В результаті, музей здобув кошти на закупівлю галерейної системи підвіски картин. Виставкова зала тепер відповідає  сучасним форматам, а в освітленні персональних виставок мало чим поступається рівню  галерей великого міста.


Оцінити переваги цього проєкту гості  змогли під час відкриття авторської виставки художника з м.Броди, що на Львівщині Максима Бєскова. Його проект «Діва» є дослідженням діалогу між внутрішнім «я» і оточенням, індивідуальним баченням світу і об’єктивної дійсності, нормами і правилами. Роботи виконані у техніці пастелі.

Особливу увагу організатори проєкту звернули на ще одну культурну інституцію містечка Радивилів – Етнорезиденцію «Ладомирія».  Це один з об’єктів який належить до громадського сектору, його реалізує ГО «Центр дослідження і відродження Волині». 

Керівник організації Володимир Дзьобак показав присутнім увесь процес роботи над костюмами. Розповів, як по крупинці збирали експонати на території історичної  Волині, як згодом відроджували орнаменти та костюми.


 «Ми пишаємося напрацюваннями та результатами роботи усієї команди. Однак, попереду ще багато роботи адже потрібно відтворити 170 костюмів - це лише селянських чи етнографічних, ще є шляхетський одяг, взуття, прикраси. Ми також підтримуємо  археологічні розкопки та експедиції.  Наша діяльність сьогодні – це близько 20 різних  напрямків. Ми хочемо тут в Радивилові зробити історико-культурний комплекс. Тому ми реконструюємо ці приміщення , хочемо щоб тут з’явилося життя. Тут має бути Арт-резиденція, Етно-резиденція та багато іншого» - розповів Володимир Дзьобак.  З гостями поділився власним досвідом реалізації проєкту «Етнорезиденція Ладомирія» яку минулоріч фінансово підтримав УКФ.

Повідомляє Рівненське РВ АМУ в рамках реалізації Проєкту «Креативні маршрути успіхів громадами Рівненщини» за підтримки УКФ

Зміст проєкту не є офіційною позицією УКФ

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Тараканівська громада підписала Меморандум про співпрацю з ГО Агенція розвитку громад «Інтонація змін» - відео

У Тараканівському центрі культури та дозвілля с.Рачин сьогодні відбулася важлива зустріч, в результаті якої було підписано Меморандум про сп...

Популярні публікації