понеділок, 27 липня 2020 р.

Дубровиця – готується до нового статусу ОТГ

На місцеві вибори місто Дубровиця виходить у статусі ОТГ. До того ж  у їх складі також буде 16 сільських рад. Що очікує на Дубровицьку громаду найближчими місяцями під час виїзних консультацій розповіли фахівці Проєкту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ.

Виконавча директорка Рівненського РВ АМУ Тетяна Грещук зауважила -  міста та села, які досі не об’єдналися, нині опинилися у складнішій ситуації ніж ті, хто вже живе у статусі ОТГ. Адже у вас не буде перехідного періоду. Про це ми і підготували наші виступи та консультації.


Виборчий процес нині супроводжується величезною кількістю питань. Відповіді надав консультант з правових питань Василь Курилас. Він нагадав про передачу майна Дубровицького району на баланс новоутвореного – Сарненського. «Децентралізація якщо говорити у підсумку – вона завершується. Вже зараз ніяких рішень про обєднання приймати не потрібно. Будуть просто проведені вибори в межах Дубровицької територіальної громади в яку входять 16 сільських рад і місто Дубровиця. Вибори у вас будуть проводитись за пропорційною системою.  Якщо ми говоримо що повноваження на рівні району будуть виконуватися ті що й на рівні  громад – то вже буде дублювання, як їх розмежувати.  Поки не відомо яким чином буде наповнюватись районний бюджет.» - наголосив Василь Курилас.  Він також надав відповіді на інші проблемні питання щодо подальших організаційних та виборчих питань.


Консультантка з бюджетних питань Людмила Кушнер також надала вичерпні відповіді щодо бюджетних питань у майбутній Дубровицькій ОТГ. «Треба подумати, які заклади і установи ви будете забирати на свій баланс, як будете їх утримувати, для цього вам необхідно співпрацювати з районною державною  адміністрацією та їх структурними підрозділами. Потрібно з’ясувати скільки учнів у школах, скільки коштів виділялося на утримання шкіл, позашкільних закладів, чи для ФАПу, скільки на комунальні послуги. Врахуйте що комунальні послуги у 2020 році були менші бо в період карантину не працювали заклади освіти. Моя порада потрібно враховувати ті показники, які планувалися на 2020 рік. І плюс 5 до 10 %, бо інакше коштів не вистачить. Хай краще вони залишаться, ніж якщо коштів не вистачить. Проконтролюйте щоб ваші працівники використали усі відпустки. Бо інакше якщо у них їх назбирається багато, ви не потягнете це фінансово, бо доведеться виплачувати компенсацію за невикористані відпустки. Час є ще до кінця цього року.» - наголосила Людмила Кушнер. 



Повідомляє Офіс реформ Проєкту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Тараканівська громада підписала Меморандум про співпрацю з ГО Агенція розвитку громад «Інтонація змін» - відео

У Тараканівському центрі культури та дозвілля с.Рачин сьогодні відбулася важлива зустріч, в результаті якої було підписано Меморандум про сп...

Популярні публікації