понеділок, 31 травня 2021 р.

У місцевих бюджетів Рівненщини хочуть забрати 5% тютюнового акцизу з роздрібної торгівлі

У травні Уряд ухвалив проєкт змін до Податкового кодексу, яким збираються передати збір цього податку з роздрібної торгівлі до оптовиків/виробників тютюнових виробів. У цьому законопроєкті, зокрема, закладено норму щодо позбавлення місцевих бюджетів 5% роздрібного акцизу на тютюн та перенесення на виробників та імпортерів обов’язку сплати цих 5% роздрібного акцизу до держбюджету. 

Через це муніципалітети можуть втратити 2,4 млрд грн, а справедливих компенсаторів для кожної громади Мінфін не може запровадити.

Перерозподіл акцизу на місцеві громади, як передбачається в документі, буде відбуватись через державний бюджет. Запропонований механізм не може забезпечити справедливе зарахування податку до місцевих бюджетів. Такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну.



Олександр Аліксійчук народний депутат України також поділяє позицію АМУ – «Стосовно ініціатив Уряду щодо вилучення роздрібного акцизу на тютюн з громад, то моя позиція тут однозначна - я противник такої ініціативи. Ми дали громадам багато можливостей щодо розвитку та наповнення місцевих бюджетів. Водночас навантаження на громади теж збільшилися, особливо в частині утримання будівель закладів освіти, медицини. Крім того, громади взяли на себе частину наслідків подолання пандемії, хоча малий і середній бізнес, розташований в громадах, постраждав чи не найбільше. Тому моя відповідь однозначна - я ЗА громади!» - зазначив Олександр Аліксійчук.


Олександр Слобожан Виконавчий директор Асоціації міст України зазначив: «Всі пропозиції податкової реформи в частині місцевих бюджетів ми з Мінфіном відпрацювали і їх підтримуємо, оскільки призведуть до збільшення надходжень громад. Ми навіть звернулися до ОПУ, щоб їх було розглянуто Президентом як невідкладні. На жаль, на фініші обговорення окремі лобісти, прикриваючись іменем Президента, заклали в концепцію положення щодо вилучення з бюджетів громад 5% роздрібного акцизу з тютюну. Ми це категорично не підтримаємо, бо втрати муніципалітетів складуть 2.4 млрд грн. А справедливих компенсаторів для кожної громади Мінфін не зможе запровадити. Ми проходили це з акцизом на пальне. Такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не  хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну. Не думаю, що тютюнові кампанії будуть підтримувати таку ініціативу.»  


Консультантка з бюджетних питань Проекту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ Людмила Кушнер розповіла - "Акцизний податок на тютюн та алкогольні напої в місцевих бюджетах області затверджений на 2021 рік в сумі 137 млн. грн. За 4 місяці поточного року вже надійшло 44 млн. грн. Нажаль на сьогоднішній день не ведеться окремий облік реалізації тютюнових та алкогольних виробів.  Тому скільки недоотримають коштів, наразі не відомо. Однак для маленьких громад, кожна копійка є важливою у її бюджеті" - зазначила Людмила Кушнер. 

Повідомляє Рівненське РВ АМУ в рамках Проєкту ПУЛЬС 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Тараканівській громаді стартував проєкт для активісток - відео

Жіноча ініціатива «Спільнота активних жінок в дії» в Тараканівській громаді розпочали реалізацію своїх  ідей, заходи реалізовуються рамках п...

Популярні публікації