четвер, 6 травня 2021 р.

Міський голова Рівного Олександр Третяк візьме участь у загальних зборах Асоціації міст України

Сьогодні в онлайн режимі відбулася зустріч Правління Рівненського регіонального відділення АМУ, до роботи правління доєдналися 14 представників органів місцевого самоврядування, що є членами АМУ. 

Головне питання порядку денного -  обрання делегатів Загальних зборів Асоціації міст України, які відбудуться 13 травня 2021р. В результаті обговорення, члени правління, для участі у Зборах обрали Рівненського міського голову Олександра Третяка та голову Привільненської територіальної громади -  Юрія Момотюка.  


Виконавча директорка Рівненського РВ АМУ Тетяна Грещук зауважила – у такому представництві однаково будуть представлені інтереси міських та сільських громад. Водночас поінформувала про пріоритетні завдання АМУ на всеукраїнському рівні. «Нині Асоціація міст України працює над важливими питаннями та законопроектами для органів місцевого самоврядування, які покращать фінансове забезпечення територіальних громад. На розгляді у Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету знаходяться розроблені Асоціацією міст України спільно з групою народних депутатів законопроекти, що пропонують збільшити частку зарахування ПДФО до бюджетів громад із 60 до 65 відсотків (законопроєкти №5066 та №5066-1). Для місцевого самоврядування збільшення відсотку зарахування ПДФО на 5%» - розповіла Тетяна Грещук.


Консультант з правових питань Василь Курилас нагадав про посібник, який розробили аналітики АМУ, про інститут старост. Збірка доступна на сайті АМУ, у ній розкриваються актуальні  питання  щодо інституту старост. 

Людмила Кушнер, консультантка з бюджетних питань, надала роз’яснення щодо збільшення частки ПДФО – «Збільшення частки зарахування до бюджетів місцевого самоврядування ПДФО дозволить частково компенсувати видатки перекладені державою на органи місцевого самоврядування, а саме:

- на утримання закладів профтехосвіти;

- фінансування державних соціальних гарантій; 

- виплату заробітної плати непедагогічним працівникам закладів середньої освіти, утримання таких закладів, забезпечення навчального процесу;

- фінансування комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я.

Завдяки збільшенню частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів громади матимуть можливість покращувати систему охорони здоров’я, соціальні послуги, інфраструктуру, благоустрій тощо» - розповіла Людмила Кушнер. 

Наприкінці зустрічі члени правління висловили інші проблемні та актуальні питання для наступних практикумів, серед яких – як подолати «чорних реєстраторів». 

Повідомляє Рівненське РВ АМУ в рамках Проєкту ПУЛЬС


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Тараканівській громаді стартував проєкт для активісток - відео

Жіноча ініціатива «Спільнота активних жінок в дії» в Тараканівській громаді розпочали реалізацію своїх  ідей, заходи реалізовуються рамках п...

Популярні публікації