четвер, 19 грудня 2019 р.

Упродовж трьох днів Луцьк приймав Транскордонний форум журналістів


Під час відкриття Форуму учасників привітали організатори трьох країн - України, Польщі та Білорусі. Журналістам та представникам громадського сектору презентували діяльність Програми Транскордонного Співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.


Програма транскордонного співробітництва (ТКС) Польща-Білорусь-Україна діє в рамках Європейського інструменту сусідства, підтримує сталий розвиток на території зовнішніх кордонів ЄС, допомагає вирішувати спільні проблеми  через кордони та сприяє покращенню якості життя мешканців прикордонних регіонів трьох країн.


За розміром бюджету дана  Програма є найбільшою програмою на кордонах ЄС - 183 млн. євро  виділено з програми на проекти, спрямовані на захист та промоцію культурної та природної спадщини прикордонних територій, транспортну інфраструктуру регіонів, вдосконалення інфраструктури та роботи пунктів перетину кордону, а також розвиток служб охорони здоров'я та громадської безпеки.

На даний момент до 15 січня  відкрито 3-й Конкурс проектних заявок. Конкурс спрямований лише на проекти у тематичній цілі спадщина у рамках обох пріоритетів: промоція місцевої культури та історії; промоція і збереження природної спадщини. Конкурс відкрито для мікропроектів (проектів з малим бюджетом), які реалізуються на території Програми:
- у Польщі: Кросненьський, Перемиський, Жешівський, Тарнобжезький, Хелмсько-Замойський, Пулавський, Люблінський, Бяльский, Остроленко-сєдлецький, Ломжинський, Білостоцький, Сувальський субрегіони;
- у Білорусі: Гродненська, Брестська, Мінська (включаючи місто Мінськ) та Гомельська області;
- в Україні: Львівська, Волинська, Закарпатська, Рівненська, Тернопільська та Івано-Франківська області.
Детальніше про конкурс можна прочитати за посиланням: http://pbu2020.eu/ua/pages/406
 До участі у конкурсі проектів запрошують і рівнян.

В рамках транскордонного форуму журналістам презентували проекти, які вже успішно реалізовують та реалізували у попередніх програмах  у місті Луцьку і фінансуються Програмою Транскордонного Співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. 


Отже журналісти побачили  наступні проекти:
«Нове життя старого міста:      ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна», цей проект триває з 1.08.2018 до 31.07.2020 року, бюджет проекту – 1 676 398 євро. Його мета: підвищити туристичну привабливість історичних пам’яток прикордонного регіону Польщі та України шляхом створення спільного туристичного продукту на основі історичної та культурної спадщини. Партнерами проекту є Виконавчий комітет Луцької міської ради та Адміністрація міста Любліна (Республіка Польща). Нині активно  ведуться будівельні роботи та ремонт фасаду монастиря Єзуїтів, здійснюють реконструкцію вежі князів Чарторийських. Тут же буде облаштовано прилеглу територію – озеленення, вкладуть бруківку та поставлять паркан  у стилі старого міста, водночас відновлюють єзуїтські келії.

«Ефективна координація рятувальних заходів в Остролецько-Сєдлецькому субрегіоні та  Волинської області» цей проект триватиме до кінця 2020 року, його бюджет складає  1 838 209 євро. В рамках цього проекту бенефіціар 1- Управління ДСНС України у Волинській області  працює над створенням сучасного тренінгового центру, придбання обладнання та  проведення  інших навчально-тренінгових  заходів.  

«Покращення безпеки транскордонної дорожньої інфраструктури Хелма і Луцька» - бюджет цього проекту складає 2 415 694 євро, він триватиме до початку літа 2020 року. В рамках цього проекту передбачено капітальний ремонт вулиці Рівненської 496 м, з облаштуванням пішохідних та велосипедних доріжок. Реконструкція мереж вуличного освітлення загальною протяжністю 18 км, та понад 600 вуличних ліхтарів. Капітальний ремонт 40 світлофорних обєктів у Луцьку – 287 транспортних світлофорів та 193 пішоходних світлофори.


Учасники Форуму ознайомилися і з іншими проектами які реалізують у Польщі, Білорусі та в інших областях України.  Для налагодження контактів між учасниками із трьох країн, в рамках Форуму у місті Луцьку організували  спілкування у форматі «Світове кафе».


Представники Програми зазначили - Проекти, що фінансуються у рамках Програми, демонструють сильний транскордонний ефект не лише завдяки партнерству між інституціями цих трьох країн, але насамперед завдяки результатам діяльності та позитивному впливу цих проектів на прикордонні  території.
Олена Семенович
консультант з медіа-комунікацій Проекту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації