четвер, 14 травня 2020 р.

На Рівненщині побільшало членів Асоціації міст України

13 травня відбулося засідання правління Асоціації міст України в режимі онлайн, яке провів Голова АМУ, Київський міський голова Віталій Кличко.

До засідання по відеозв`язку долучился  52 міських голови – члени Правління АМУ, Рівненщину представляли Володимир Хомко та Микола Карапетян, Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан, а також радник Голови АМУ з муніципальних питань Оксана Продан.

Віталій Кличко поінформував про прийняття до Асоціації міст України нових членів.

До нас надійшли рішення місцевих рад про вступ до Асоціації. Так, сьогодні до Асоціації міст України входить 895 члени, зокрема 502 об’єднані громади, - сказав Віталій Кличко.

ДО Рівненського РВ АМУ вступили Головинська ОТГ Костопільського району та Семидубська ОТГ Дубенського району -  розповіла виконавча директорка  РРВ АМУ Тетяна Грещук.

Під час робочої зустрічі учасники Правління Асоціації міст України розглянули ряд важливих питань та звернень.

- Зокрема, Правління звернулося до голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, керівників депутатських фракцій і груп та всіх народних депутатів не допустити схвалення законопроектів, що розбалансують бюджети місцевого самоврядування. Так, мова йде про можливе недоотримання місцевими бюджетами 76 млрд гривень. Відповідне звернення сьогодні схвалило Правління АМУ. Засідання відбулося в режимі відеоконференції.

"У Верховній Раді України в 2020 році значно почастішали законодавчі ініціативи щодо зменшення ставок загальнодержавних податків, що зараховуються до бюджетів місцевого самоврядування; місцевих податків та зборів; встановлення пільг зі сплати цих податків та зборів; збільшення видатків з місцевих бюджетів, - зазначив Кличко. - Законопроекти народних депутатів не містять фінансово-економічних обґрунтувань, балансування доходів та видатків як державного ,так і місцевих бюджетів. Та не передбачають компенсацій місцевим бюджетам, чим порушують норми статті 142 Конституції України, статті 103 Бюджетного кодексу України", - підкреслив голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко.

В Асоціації переконані, що такі законодавчі ініціативи призведуть до зменшення доходів бюджетів місцевого самоврядування щонайменше на 76 млрд гривень, а це - четверта частина доходів територіальних громад. В той же час органи місцевого самоврядування залишаються відповідальними за реалізацію прав громадян на освіту, охорону здоров’я, соціальну допомогу та інші, забезпечення систем життєдіяльності населених пунктів, здійснення благоустрою.

"Пільги зі сплати місцевих податків і зборів вже встановлені законами України №533-IX та №540-IX, призведуть до втрат бюджетів місцевого самоврядування щонайменше 13 млрд грн, а скорочення економічної активності суб’єктів господарювання, спричинене карантинними заходами, ще до 27 млрд грн. При цьому територіальні громади за перші 53 дні карантину профінансували заходів на протидію COVID-19 на 2 млрд грн ", - йдеться в зверненні АМУ.

- Ухвалили звернення до Верховної Ради та до Президента України не допустити зміни виборчого законодавства на місцевих виборах, що мають відбутися цієї осені - 25 жовтня. Так, мова йде про недопущення перекладення фінансової відповідальності щодо організації та проведення місцевих виборів на місцеві бюджети. А також - недопущення зміни моделі проведення виборів у громадах до 90 тисяч осіб - замість мажоритарної на пропорційну.

"У зв’язку з цим підтримуємо звернення Президента України від 6 травня щодо забезпечення конституційного права громадян бути обраними та недопущення концептуальних змін виборчого законодавства у рік проведення виборів, зокрема і шляхом створення додаткових виборчих бар’єрів", - йдеться у зверненні.

Як зауважили під час засідання Правління АМУ, останнім часом в парламенті відбувається обговорення змін до виборчого законодавства України стосовно місцевих виборів в частині поширення пропорційної системи виборів практично на всі громади. А також - щодо фінансування, організації та проведення виборів за рахунок місцевих бюджетів.

Відтак, проблема державного фінансування проведення чергових місцевих виборів є однією з основних та має бути вирішена у найкоротший термін.

"Враховуючи важливість питання підготовки та проведення демократичних місцевих виборів, вважаємо необхідним: 1. Гарантувати збереження чинного положення Виборчого кодексу України про застосування пропорційної системи виборів у громадах з кількістю виборців від 90 тисяч та більше і не допустити зниження цього бар’єру для невеликих громад. 2. Забезпечити належне державне фінансування чергових місцевих виборів і не допустити зриву виборів через перекладання на місцеві бюджети фінансування організації та їх проведення", - зазначається у зверненні Асоціації міст України.

Повідомляє Офіс реформ Рівненського РВ АМУ

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації