четвер, 17 вересня 2020 р.

У Гощі презентували напрацювання у сфері культури для менеджерів культурних інституцій ОТГ Рівненщини

 Менеджери культури з ОТГ Рівненської області відвідали селище Гоща та Гощанський район в рамках проєкту «Креативні маршрути успіхів громадами Рівненщини» за підтримки УКФ, який реалізовує Рівненське регіональне відділення АМУ.


 

Вже десять років у селі Красносілля неподалік Гощі відбувається традиційний  Всеукраїнський фестиваль народної творчості «Красносільські вітряки» - для учасників проєкту це була перша зупинка.  Гостей радо зустрічали працівники відділу культури, молоді та спорту Гощанської РДА, вони ж є членами громадської організації. Екскурсію біля вітряка провела директор Гощанської ЦСПШБ Оксана Сливка. 

Для глядачів була презентована історично-побутова вистава «Про що розкаже сива давнина?», автором якої є бібліограф центральної районної бібліотеки Олена Гажаман. Героїв вистави зіграли працівники Гощанської книгозбірні та Школи мистецтв. На завершення дійства власник млина Іван Клічнік частував гостей національними українськими стравами.  Оксана Сливка розповіла – «Спільний Проєкт Красносільської сільської ради та громадської організації «Гощанський районний фонд розвитку культури і мистецтва» на початку 2020 року став переможцем у щорічному обласному конкурсі проєктів розвитку територіальних громад. Мета Проєкту: розпочати роботу щодо збереження вітряка у селі Красносілля Гощанського району Рівненської області як об’єкту туризму, історії та культури. Нині триває його реалізація.» 

Після цього маршрут продовжився у селищі  Гощі. У Гощанському районному центрі дітей, юнацтва та молоді  програму відкрила керівниця проєкту Тетяна Грещук, вона розповіла – «Креативні маршрути успіхів громадами Рівненщини – це  зібрання найкращих та найкреативніших культурно-туристичних практик, вивчення та обмін досвідом у сфері реалізації креативних ідей та проєктів малих громад. Сьогодні захід об'єднав менеджерів культури Рівненщини.  Програма над активна, насичена, це все спонукає вас рухатися далі, та ставати ще кращими, піднімати розвиток культури на новий рівень» зазначила Тетяна Грещук.

Селищний голова Микола Панчук  розповів, що для розвитку Гощі важливими критеріями є динаміка і стабільність, залучення додаткових фінансових інвестицій та грантів. Цінним є те, що сьогодні Гощу все частіше обирають в якості партнерів, це не випадково адже Гоща зарекомендувала себе як хороший  грантоотримувач та виконавець у реалізації різних ідей та проєктів.

З роботою  відділу культури, молоді та спорту Гощанської райдержадміністрації  ознайомив  керівник  Анатолій Івасюк.  Його розповідь доповнила Наталія Калька, вона розповіла про те які зміни вже намітили здійснити  у районному центрі дітей, юнацтва та молоді, який вона нещодавно очолила. Адже вона є громадською активісткою яка спільно з однодумцями реалізувала кілька соціально-культурних проєктів у Гощі. Відтак, каже, головне спрямування у закладі взяли на грантову діяльність та новий формат роботи закладу.

 Програма включала також обговорення меморандуму про співпрацю менеджерів культури громад, з деталями якого ознайомила модератор заходу Руслана Стасюк. 

Керівник відділу стратегічного розвитку  Юрій Сульжук презентував  проєктну діяльність селищної ради, зокрема розповів про реалізацію культурних проєктів та програм, які пізніше стали одним із факторів фінансування інфраструктурних об'єктів, зокрема доріг.  Після презентацій, учасники програми ознайомились із роботою місцевих ковалів.  

Гуляючи центральним парком  дізнались про історією Гощі та Гощанського краю разом із гідом-екскурсоводом  Володимиром Коташевським, який розповів захоплюючі історії про заснування парку та його унікальність. Алеї парку довели учасників проєкту до  Садиби Ленкевичів більш знаної як садиба Валевських, де про її нову історію творення розповів  Валерій Бейлах.  Нині власними силами та підтримки селищної ради тут ведуться ремонтні роботи, адже невдовзі тут планують розмістити краєзнавчий музей.

Далі було ознайомлення з роботою художньо-оздоблювальної швейної майстерні при Гощанському об’єднанні культури і дозвілля.  Це є успішний приклад взаємодії та розвитку креативних індустрій у селищі. Адже дана майстерня виготовляє сценічні костюми для творчих колективів селища та району.

Ще одна нова локація у Гощі – Набережна побачень.  Тут нещодавно також почали її видозмінювати завдяки різним ініціативам. Тепер тут чисто, охайно, встановлені лавки, смітники, вулична сцена, місточок, розроблена екостежка.  Тут гостей розважили справжнім фестивальним концертом від районних творчих колективів. 

Наприкінці навчального дня учасники відвідали підприємство Пригощайся, яке є  прикладом взаємодії та розвитку  креативного бізнесу та промоції своєї громади. Адже тут що не упаковка цукерок  - то суцільна творчість і креатив, які відображають внутрішній світ Гощанців.


Господарі зазначили  - «Радіємо з того, що саме Гощу обирають як містечко з цікавим та унікальним змістом. Пишаємося й тим, що цілого дня насправді мало, аби розповісти про всі цікавинки селища та його історію. Дякуємо, організаторам програми за те, що обрали нас і за те, що в Гощі ви бачите розвиток та мотивацію» - зазначили Гощанці.

Повідомляє Рівненське РВ АМУ

Проєкт «Креативні маршрути успіхів громадами Рівненщини» реалізовується за фінансової підтримки УКФ, зміст проєкту не є офіційною позицією УКФ 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації