середу, 13 березня 2019 р.

Проблемні питання у сфері земельних відносин – вивчали під час практикуму у Рівненському РВ АМУ


В рамках реалізації проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID відбувся практикуму із застосування законодавства в Рівненському РВ АМУ на тему: «Механізми підвищення ефективності управління земельними ресурсами в територіальних громадах. Проблемні питання у сфері земельних відносин».
Учасників практикуму, а це міські та селищні голови, голови ОТГ, привітала виконавчий директор регіонального відділення Тетяна Грещук. Вона наголосила – земельне законодавство цьогоріч змінилося, тому важливо знати усі нюанси, а також використовувати усі можливості для громад. 
Модератор заходу  Олександр Придатко почав свій виступ зі змін до земельного законодавства у 2019 році. Розкрив питання формування та ефективного використання земельних ділянок комунальної власності, механізми зміни їх цільового призначення. Наголосив, як нині відбувається затвердження генеральних планів територій (спрощена система). Затвердження документів, пов’язаних із погодженням та отриманням дозволів на зміни меж, про повноваження щодо розпорядження та контролю землі. 
Олександр Придатко нагадав, як правильно складати договори оренди землі у 2019 році та про нові правила оформлення, право оренди (суборенди) землі. Модератор пояснив нововведення щодо оренди землі різного цільового призначення (лісосмуги, польові дороги), сільськогосподарських земель, та про операції з земельними паями в 2019 році. Фахівці наголосили - земельні платежі це важливий ресурс зростання добробуту громад. Тому потрібно звертати особливу увагу на різні шляхи наповнення місцевих бюджетів.

Під час зустрічі учасників цікавили й інші питання. Зокрема розглянули питання організації роботи постійних депутатських  комісій. Успішні та проблемні кейси розглянув юрист, завідувач організаційним відділом Рівненської міської ради Юрій Павлов. Він детально пояснив елементарні порушення, які  часто дозволяють собі депутати місцевих рад. 
Огляд екологічного законодавства в діяльності органів місцевого самоврядуваання  презентувала начальник відділу екології управління економіки м. Рівного, член секції екології АМУ Валентина Веремко. Вона зупинилася на вже успішних екологічних практиках міста Рівного, водночас пояснила законодавчі колізії, та як їх потрібно трактувати. 
Наприкінці навчання відбулося обговорення проблемних питань, з якими зустрічаються  громади.
Повідомляє Офіс реформ Проекту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації