середу, 8 грудня 2021 р.

Проблеми і перспективи розвитку громад обговорили учасники зборів Рівненського РВ АМУ

8 грудня у Рівному відбулися Загальні збори Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України на тему “Децентралізація сьогодні: виклики та можливості для громад”. Участь у зборах взяли: Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан, голова Рівненського РВ АМУ Рівненський міський голова Олександр Третяк, народні депутати Олександр Аліксійчук та Олександр Ковальчук, голови територіальних громад-членів Рівненського регіонального відділення.

                        


У вітальному слові до учасників зустрічі Олександр Слобожан зауважив: «Сьогодні ми відпрацюємо проблемні питання, визначимо питання до Уряду до Парламенту, нам важливо проговорити і почути від вас важливі завдання на наступний 2022 рік». Водночас, вручив Подяки від голови Асоціації міст України головам громад – Корецької, Гощанської, Млинівської та Острожецької. 

Олександр Аліксійчук наголосив: «Чим більше ми зустрічаємося, тим більших результатів  досягаємо спільно з вами.  Наші громади отримують кошти на розвиток - це і ДФРР, і субвенція соціально-економічного розвитку. Головне, що ці кошти йдуть на конкретні справи – садочки, школи, лікарні, будівництво та ремонт доріг».  

Олександр Ковальчук розповів – «Треба працювати для людей поза політикою, розуміти, що насправді потрібно людям.  У першу чергу це - медицина, «велике будівництво» доріг, стадіон, садочки. Наша спільна відповідальність - як ми використовуємо ці кошти». 

Першу панельну дискусію відкрив Олександр Слобожан. Він зупинився на прийнятих змінах до Держбюджету-2021, якими передбачено надання місцевим бюджетам коштів на погашення заборгованості з різниці в тарифах та дотації для громад, індекс податкоспроможності яких менше 0,9. «Ми пройдемо цей опалювальний сезон, адже підписаний Меморандум вже працює. Але потрібно вже думати про наступний  опалювальний сезон. АМУ готова допомагати громадам на шляху підвищення енергоефективності – привозити експертів та спеціалістів. У Держбюджеті на наступний рік закладено 8 млрд грн, тому готуйтеся модернізувати бюджетні установи»,  -  звернувся він до голів громад.

Виконавчий директор АМУ окремо зупинився на бюджетних питаннях та розроблених АМУ змінах до законодавства, покликаних посилити фінансове забезпечення місцевого самоврядування. О.Слобожан розповів про передбачені на наступний рік субвенції. Він звернув увагу на нові субвенції - на протипожежну безпеку у закладах освіти та на реформу шкільного харчування (по 1,5 млрд грн), а також на загальнодержавну цільову програму «Питна вода України» на 2022-2026 роки», кошти на яку плануються на початок червня і громади мають можливість підготувати усі необхідні документи.

«Нам спільно вдалося збільшити відсоток ПДФО до місцевих бюджетів до 64%. Ці додаткові 4% на 2022 рік  - це не цільові кошти, це кошти на потреби громад. Всі субвенції будуть перехідними, тому плануйте зважено», – наголосив Виконавчий директор АМУ. Щодо освітньої субвенції він заначив, що вона проблемна для всіх, але поки не буде змінено формулу її розподілу, нічого не зміниться. АМУ залучена до цієї роботи і неодноразово подавала відповідні пропозиції.


Міський голова Рівного Олександр Третяк розповів – «Це був складний рік. У нас є невирішене питання, яке актуальне для Рівного - мережа професійно-технічних навчальних закладів. Це питання ми вже піднімали на зустрічах з Президентом. Ми витрачаємо 136 млн.грн на забезпечення закладів проф-тех освіти, де 80% студентів цих закладів – це жителі інших громад. Друге важливе питання для нашої громади це компенсація різниці в тарифах». 

Голова  Дубенської громади Василь Антонюк підняв екологічні питання та проблеми у цій сфері.  Потрібно на законодавчому рівні прийняти питання екології, питної води, твердих побутових відходів, вивезення сміття та утримання сміттєзвалищ. 


У ході дискусії учасники обговорювали й інші важливі питання, зокрема, щодо  фінансування  охорони здоров’я та надання медичної допомоги в сучасних умовах. Турбує мерів й реверсна дотація. До прикладу, Клеванська громада повертає в бюджет 11 млн грн, тоді як на утримання колишньої районної лікарні їй не вистачає 2,5 млн грн. 


В рамках роботи відбулося підписання Меморандуму співпраці Рівненського регіонального відділення АМУ та територіального відділення ВГО «Асоціація платників податків України» в Рівненській області. 

На завершення Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан запевнив, що усі підняті головами громад проблемні питання будуть взяті до уваги і над їх вирішенням працюватимуть експерти Аналітичного центру Асоціації.

 Рівненське РВ АМУ



Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації