середа, 11 січня 2023 р.

Делегація зі Здолбунівської громади відвідала Словенію

Упродовж першого тижня 2023 року делегація зі Здолбунівської громади на чолі з міським головою Владиславом Сухляком відвідала дружню громаду у Словенії на запрошення муніципалітету Шкоф’я-Лока.

Представники Здолбунівської ТГ мали на меті познайомитися з керівництвом громади та перейняти практичний досвід щодо розвитку економіки регіону, залучення коштів ЄС. Йшлося й про  майбутні спільні українсько-словенські проєкти, втілення яких сприятиме розвитку міжрегіонального та міжнародного співробітництва між громадами двох країн.

Мер Тіне Радінья привітав гостей на древній словенській землі та ознайомив з особливостями громади, розповівши про пріоритети розвитку та проблеми муніципалітету Шкоф’я-Лока, у якому проживає близько 12 тисяч людей.

Про особливості місцевого самоврядування та формування бюджету словенських громад гостям розповів радник голови, керівник напрямку міжнародного співробітництва Міха Єше.

Натомість Владислав Сухляк подякував за організацію візиту та підтримку українців у їхній боротьбі за незалежність, наголосивши на тому, що дружні відносини важливо вибудувати на рівні не лише керівництва громад, а й закладів освіти та культури, комунальних підприємств, громадських організацій.

Під час візиту сторони обговорили плани щодо можливого підписання угоди про партнерство громад, реалізації спільних проєктів гуманітарного, економічного, бізнесового напрямків. Йшлося й про потенційний обмін досвідом щодо розвитку та зміцнення місцевого самоврядування.

До слова, за підсумками нинішнього візиту представники нашої делегації дійшли висновку, що  в Україні децентралізація, зокрема фінансова, дає громадам більші переваги, аніж її словенська модель. Українські громади мають кращу мотивацію, отримуючи визначену частку податків, зібраних в громаді. Натомість у Словенії важливу роль відіграє численність населення у громаді.

У перший день візиту Міха Єше, який свого часу двічі був мером Шкоф’я-Лока, ознайомив гостей з роботою закладів освіти громади, а також  професійно-технічних закладів, які спеціалізуються на деревообробці та обробці металу.

Керівники цих установ, серед іншого,  розповіли про досвід міжнародної співпраці з навчальними закладами інших країн, а також про результати реалізації транскордонних проєктів Interreg. Побувала здолбунівська делегація і в  багатофункціональному спортивному центрі.

Члени делегації також ознайомилися з роботою об’єктами, задіяних у сфері надання комунальних послуг та діяльності підприємств сфери обслуговування. Зокрема дізналися, як відбувається трьохетапний технологічний процес на очисних спорудах громади, збудованих з врахуванням всіх екологічних вимог ЄС. Ознайомилися й з роботою сміттєсортувального центру. До речі, сортувати сміття у Словенії, дітей починають навчати ще у дошкільному віці.

"Маємо чіткий намір продовжувати співпрацю між нашими громадами та розширювати її напрямки.  Наразі керівники відділів міжнародної співпраці з обох сторін домовилися сформулювати пропозиції щодо продовження діалогу та перелік зацікавлених у такому співробітництві осіб, організацій та установ, зокрема й з громадського сектору," – зазначив Владислав Сухляк.

Здолбунівська громада висловлює вдячність раднику міністра закордонних справ Михайлу Бродовичу за сприяння в пошуку та налагодженні контакту з міжнародними партнерами.

За матеріалами Здолбунівської громади


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Ґрантова програма «єРобота: Своя справа» - успішно реалізується у Корецькій громаді

За підсумками реалізації Державної грантової програми «єРобота: Своя справа»  протягом 4 місяців 2024 року вже 16 підприємців нашої громади ...

Популярні публікації