вівторок, 17 січня 2023 р.

Розвиток громад Рівненщини під час війни та після перемоги – обговорили експерти та члени Асоціації міст України (Звіт АМУ)

Відбулось засідання Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України. Участь у зборах взяли виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан,  радниця голови АМУ Оксана Продан, голова Рівненського РВ АМУ Рівненський міський голова – Олександр Третяк, голови громад членів АМУ, перший заступник голови обласної ради Микола Кучерук, голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Ігор Ясенюк, депутат обласної ради Олександр Дехтярчук, представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Рівненській області Василь Курилас, представники Міжнародного республіканського інституту Олександр Солонтай та Юлія Вусенко. 



Голова регіонального відділення Олександр Третяк подякував головам усіх громад, які не зважаючи на всі виклики року 2022, все ж вистояли, витримали та рухаються далі. «Сьогодні радий вітати двох нових членів АМУ - це Корнинська та Мізоцька громади. На рік 2023 ставимо амбітну мету, аби усі громади Рівненщини стали членами Асоціації міст. Залишилося небагато - лише десять громад. Тож сьогодні запросили їх на засідання, аби продемонструвати конструктивну та спільну злагоджену роботу. Цей рік ставить перед нами значні виклики. І вони не лише пов'язані із війною - фінанси, вразливість місцевого самоврядування перед законодавцями, адаптація до сучасних умов. 
Усі ці зміни змушують особливо поглянути на умови роботи. Проте саме місцеве самоврядування - це показник, яскравий символ демократичних процесів у нашій країні, те, чим ми кардинально відрізняємося від нашого головного ворога. Дякую за підтримку виконавчому директору АМУ Олександру Слобожану. Адже 54 представники місцевого самоврядування були захоплені в полон під час війни. Четверо з них досі лишаються в окупантів. Люди, які беруть на себе відповідальність, захищають громаду і до останнього відстоюють її інтереси, заслуговують на захист та підтримку. І цю підтримку у відстоюванні інтересів місцевого самоврядування здійснює АМУ. Упевнений, що рік 2023 попри всі виклики стане роком розвитку. А допоможе в цьому - наша спільна Перемога» - зазначив Олександр Третяк.

Олександр Третяк (відеокоментар)

Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан у своєму виступі дав детальне ро’яснення щодо багатьох актуальних тем та питань над якими працюють аналітики та експерти АМУ спільно з представниками ОМС та профільними Міністерствами. 

Олександр Слобожан (відеокоментар)

Зокрема розкрив наступні теми:

- Закон про службу в органах місцевого самоврядування;

- Про постанову №590 – до якої минулоріч АМУ подавало 24 рази різноманітні пропозиції аби полегшити  роботу громад; 

- Про законопроект №5655 та чому громади звертаються до Президента накласти на нього Вето;

- Про порядок зарахування акцизного податку у місцеві бюджети;

- Про базову та реверсну дотацію;

- Про роботу Антимонопольного комітету;

- Про план відновлення України;

- Про запуск та роботу платформи Cities4Cities;

На кожному з цих питань Олександр Слобожан зупинився детально, роз’яснив як працює АМУ, аби допомогти усім громадам та кожній окремо. 

Оксана Продан вручила Подяки від голови Асоціації міст України Віталія Кличка окремим головам громад, зокрема Подяку  отримав Деражненський сільський голова Олександр Лукашець, який нині захищає Україну на передовій.

Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Рівненській області Василь Курилас розповів, як нині потрібно дотриматись  законодавства у сфері забезпечення прав на інформацію, звернення та захист персональних даних. 
У другій частині зустрічі відбувся практичний тренінг МРІ для депутатів та представників місцевих рад: Відновлення та розвиток громад, який провели Олександр Солонтай та Юлія Вусенко.  






ЗВІТ діяльності Рівненського РВ АМУ за 2022р.




Повідомляє Рівненське РВ АМУ



Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Ґрантова програма «єРобота: Своя справа» - успішно реалізується у Корецькій громаді

За підсумками реалізації Державної грантової програми «єРобота: Своя справа»  протягом 4 місяців 2024 року вже 16 підприємців нашої громади ...

Популярні публікації