середа, 19 червня 2024 р.

У Рівному відбувся Форум «Шлях гідності: боротьба за права людини»

У Рівному відбувся Форум на тему: «Шлях гідності: боротьба за права людини», організований Регіональним представництвом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Рівненській області.

Завдання форуму було привернення уваги до сучасних викликів захисту прав людини. Під час заходу учасникам презентували Щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році.

Минулоріч удвічі зросла кількість звернень до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і склала понад 95 тисяч. Ключова категорія заявників - родини військових та переселенці. 

«Минулий рік став ще одним роком випробовувань механізму захисту прав людини в Україні. Ми продовжуємо шлях інтеграції до Євросоюзу, проте маємо бути згуртованими всередині держави, аби захищати інтереси людини. Для цього розвиваємо мережу регіональних представництв. Стаємо ближчими до людей. Саме тому кількість звернень невпинно зростає», - повідомив під час онлайн-звернення Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець.

До офісу Уповноваженого надійшло 2193 звернення від жителів Рівненської області. Область посідає 17-те місце з такою кількістю. 

Доповідь Уповноваженого ВРУ з прав людини презентував регіональний представник у Рівненській області Олександр Корнійчук. До обговорення доповіді Омбудсмана долучилися представники влади, правоохоронних органів, громадських та правозахисних організацій. Зокрема, говорили про подолання викликів воєнного часу.

Так, за інформацією Олександра Корнійчука, з командою вони провели понад 90  особистих прийомів, охопили більш ніж 500 громадян. Також здійснили 130  моніторингових візитів, зокрема, і в комунальні заклади Рівненської обласної ради.

Надіслали до органів влади та підприємств понад 390 рекомендацій, більшість з яких (83%) виконано або в процесі виконання.

Серед питань, які в полі зору Офісу Омбудсмана та його команди, - захист прав військовослужбовців та членів їх родин, дотримання прав у місцях несвободи, захист прав переселенців, дотримання прав дітей у закладах. 

Війна розширила коло питань, якими опікуються в Офісі Уповноваженого ВРУ з прав людини. Адже кількість тих, хто потребує захисту, суттєво зросла. Деякі цифри, без перебільшення, вражають. 

Запрошені на захід експерти, військові та ветерани, представники громадського сектору обговорили актуальні питання, які стосуються українців, які через війну опинилися за кордоном, проблеми внутрішніх мігрантів, інтеграції ВПО в громади. Також заслухали досвід ветеранів про їхню адаптацію до цивільного життя та самореалізацію у ньому.

Контакти Уповноваженого ВРУ з прав людини:

• електронна пошта – hotline@ombudsman.gov.ua

• поштова адреса – 01008, м. Київ, вул. Інститутська, 21/8

• гаряча лінія – 0800-50-17-20

Адреса представництва на Рівненщині – Майдан Просвіти, 1, тел. +38 (068) 992-58-58.

Підготовлено за матеріалами Рівненської ОДА


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Швидко та ефективно - у Гощі працює мобільна бригада амбулаторії загальної практики сімейної медицини

Мобільна бригада Гощанської амбулаторії загальної практики сімейної медицини провела швидкі тести на глюкозу та холестерин у працівників Гощ...

Популярні публікації