субота, 24 серпня 2024 р.

Проєкт «Вишивка українською» за підтримки Українського культурного фонду мандрує громадами Рівненщини

Письменниця та майстриня вишиваного слова Олена Медведєва, яка заснувала креативні книги запрошує рівнянок до участі у проєкті «Вишивка українською».  У проєкті  жінки навчаються новітній техніці вишивання «ниткографіка». На майстер-класах учасниці проєкту під менторством Олени Медведєвої вишивають закладки для книг, листівки та настінні панно з цитатами відомих українських діячів. 

Кінцевим результатом проєкту стане виставка їх робіт, де кожна учасниця проєкту може представити свою власну вишиту роботу, яку вона створила впродовж реалізації проєкту. У такий спосіб учасниці популяризують  сучасне українське слово та старовинне українське мистецтво. Олена Медведєва зазначає - «Техніка вишивання українських книг, яку я започаткувала майже 15 років тому, має назву ниткографіка. Коли люди приходять на виставки і бачать мої вишиті книги, то виявляють бажання навчитися такому ремеслу. Вони не просто хочуть навчитися вишивати тексти, вони проявляють інтерес до українського слова та національної вишивки.»

В проєкті залучені жінки - студентство, мами, бабусі, для яких спілкування і спільна праця у вишиваному процесі стає моральною підтримкою. Адже всі українці сьогодні живуть у стресовому стані - хтось втратив дім , хтось чекає рідних з війни, з полону, хтось переживає втрату. Тому підтримувати моральний дух один одного, долучатися до новітніх українських традицій, які мають глибоке коріння і є одиним із завдань проєкту. 

У Рівному вже відбулося кілька майстер класів з ниткографіки. Цього тижня майстриня з командою відвідала дві громади -  Тучин та Костопіль. 

Ірина Марач – директорка Костопільського ліцею № 4 – подякувала за співпрацю та поширення українського слова для майстрині. 

Учасниці зустрічі також висловили свої враження:

«Я сьогодні отримала багато позитивних емоцій, від спілкування, від роботи в колективі, атмосфери, затишку,  спокою і натхнення.  Дякую Олені та її команді» - Лілія Савченко.

«Спочатку було лячно починати вишивати, і емоції були двоякі – чи справлюсь я з таким завданням. По завершенню у мене емоції спокійні, позитивні. Потрібно вміти переключатись, тому це дуже корисний досвід.» - Людмила Захарчук.

24 серпня в у Рівному відбудеться майстер-клас присвячений Дню Незалежності України, де кожна з учасниць у буквальному розумінні зможе висловити свою любов до України, прокладену нитками від серця по полотну.


Команда проєкту "Вишивка українською"




Матеріал підготовлено за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатися з думкою авторів.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Швидко та ефективно - у Гощі працює мобільна бригада амбулаторії загальної практики сімейної медицини

Мобільна бригада Гощанської амбулаторії загальної практики сімейної медицини провела швидкі тести на глюкозу та холестерин у працівників Гощ...

Популярні публікації