субота, 3 серпня 2024 р.

У Рівному презентували короткострокові культурні проєкти, які підтримав УКФ

Культурні інституції та митці Рівненщини презентували власні культурно-мистецькі проєкти, які стартують у серпні за підтримки Українського культурного фонду. Нагадаємо у квітні-травні цього року УКФ оголосив новий конкурс короткострокових проєктів. Вже нині укладені грантові угоди, а інституції почали активну творчу роботу спрямовану на реалізацію проєктів. У Рівненському Медіа-центрі відбулася презентація проєктів.  

Роман Микитюк – заступник директора КЗ «Рівненський академічний обласний театр ляльок» Рівненської обласної ради, презентував арт проєкт «Чао Какао - привіт чистий світ».  «Це постановка та презентація екологічної вистави для дітей та дорослих доповненням до якої стануть творчі екологічні майстер класи на тему: «Нове життя старим речам». Це перша вистава в театрі на екологічну тематику, водночас  містить у собі педагогічну складову та довгострокову мету - сформувати екологічну свідомість молодшого покоління. Водночас ми хочемо попередити підростаюче покоління про мінну безпеку. Після презентації проєкту – колектив театру з гастролями  відвідає громади Рівненської області, аби охопити якомога більше дітей» - розповів Роман Микитюк. 

Третій рік поспіль грантову підтримку отримав КЗ «Березнівський краєзнавчий музей» Березнівської міської ради. Директорка музею Наталія Трохлюк розповіла про цьогорічний проєкт  «За Україну, за її волю».  

- Проєкт спрямований на активізацію діяльності Березнівського краєзнавчого музею шляхом створення експозиції «За Україну, за її волю», яка через артефакти та особисті історії продемонструє особливості локального національно-визвольного руху, покаже зв’язок поколінь, стане одним з інструментів переосмислення локальної історії, як частини національної спадщини, приверне увагу громадськості до проблеми відновлення та збереження історичної пам’яті, водночас популяризуватиме музейну колекцію - розповіла Наталія Трохлюк.   

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї працюватимуть над  цифровізацією – розповідає  завідувачка сектору впровадження цифрових технологій РОКМ Ольга Морозова.

- У рамках проекту «Цифровізація Рівненського обласного краєзнавчого музею» буде активізовано процес оцифрування важливих колекцій Рівненського обласного краєзнавчого музею. У планах - оцифрувати 10 стародруків Київської та Львівської друкарень, у фондах музею є багато негативів видів міста Рівного 60-70 років – тож їх також буде оцифровано.  

До проєкту «Вишивка українською» зможуть долучитися жінки з міста Рівного та кількох громад Рівненщини – розповідає арт-кураторка проєкту Олена Медведєва. 


- Це проєкт, в якому жінки будуть навчатися новітній техніці вишивання «ниткографіка». На майстер-класах учасниці проєкту будуть вишивати закладки, листівки та настінні панно з цитатами відомих українських діячів. Кінцевим результатом проєкту стане виставка їх робіт. У такий спосіб ми разом будемо популяризувати сучасне українське слово та старовинне українське мистецтво» - наголосила Олена Медведєва.

Людмила Стасюк головна спеціалістка відділу регіональної культурної політики управління культури і туризму Рівненської ОДА 

- Це ще одна можливість аби допомогти культурі більше розквітнути і донести до наших земляків та світової спільноти, щось виключне українське з нашої культури. Грантова діяльність дуже популярна останні роки, і це дуже добре що 3 комунальних заклади Рівненщини здобули таку можливість і за допомогою грантових коштів покажуть та реалізують нові проєкти.  Як бачимо таку можливість мають не лише культурні інституції, а й незалежні митці. 



Представлені проєкти реалізуються за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Швидко та ефективно - у Гощі працює мобільна бригада амбулаторії загальної практики сімейної медицини

Мобільна бригада Гощанської амбулаторії загальної практики сімейної медицини провела швидкі тести на глюкозу та холестерин у працівників Гощ...

Популярні публікації