понеділок, 16 вересня 2024 р.

У Рівному презентували виставку в рамках проєкту «Вишивка українською»

Унікальний культурно-мистецький проєкт, який  популяризує сучасне українське слово та старовинне українське мистецтво вишивки, завершився. Понад 60 вишиваних робіт учасниць проєкту з Костополя, Острога, Дубна, Тучина, Здолбунова, Рівного представили на виставці цими вихідними у “Музеї бурштину”. 

Створюючи полотняні вишиті закладки, листівки, сучасні текстові панно з цитатами відомих українських діячів, учасниці проєкту, а їх було майже 200, долучися до сучасного масштабування вишиваного українського літературного слова власними руками. Продовж двох місяців вони опановували новітню техніку вишивання - “ниткографіку”. Її започаткувала майстриня вишиваного слова, письменниця Олена Медведєва.  Долучилися до вишивки українською вчителі, бібліотекарі, жінки ВПО, жінки з родин військових і просто ті, хто хотів долучитися до популяризації українського слова та української традиції. Наймолодшій учасниці проєкту - 5 років, дівчинка приходила вишивати з мамою та бабусею. 

Олена Медведєва - керівниця проєкту, майстриня, письменниця:

”Я вірю, що ниткографіка, яку опанували наші майстрині, буде передана наступним поколінням. Учасниці навчившись цьому мистецтву передадуть його своїм донькам та онукам. Вчителі трудового навчання та образотворчого мистецтва навчать своїх вихованців цій техніці та змотивують їх передати її своїм мамам та бабусям.”



Наталя Демедюк, журналістка, мисткиня:

 - Проєкт «Вишивка українською» - ще одна вдала й така потрібна в наш час ініціатива надзвичайно талановитої майстрині, письменниці та журналістки Олени Медведєвої.

Євгенія Пірог, письменниця:

- Вишита теплом і глибокими сенсами подія святково наповнила мою неділю, і ще тиждень охочі можуть занурюватися у красу українського слова і - вишивки, ниткографії, яку запроваджує неперевершена майстриня Олена Медведєва, залучаючи до дійства громаду Рівненщини. 

Ольга Крет, учасниця проєкту:

- Сьогоднішня презентація, виставка робіт учасниць проєкту - це дуже затишно, яскраво, аутентично, а разом з тим унікально. Приємно, що і я мала змогу опанувати унікальну техніку "ниткографіка" - вишивання українською.  Сьогодні ще й безпосередньо погортала одну з вишитих Олени Медведєвої книг - збірку віршів Ліни Костенко - просто перехоплює дух! Гарний, потрібний, неймовірно теплий проєкт.

Виставка робіт учасниць проєкту, які не просто вишивали українське слово, а створювали нові українські символи, і в своїх авторських візерунках закодовували гасла перемоги України,  триватиме ще тиждень. Її можна переглянути у Рівненському “Музеї бурштину” впродовж цього тижня.  

Матеріал підготовлено за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатися з думкою авторів.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Швидко та ефективно - у Гощі працює мобільна бригада амбулаторії загальної практики сімейної медицини

Мобільна бригада Гощанської амбулаторії загальної практики сімейної медицини провела швидкі тести на глюкозу та холестерин у працівників Гощ...

Популярні публікації