вівторок, 22 грудня 2020 р.

У Здолбунові відбулися навчання менеджерів культури

У Здоблунівській громаді відбулися навчання для працівників сфери культури в рамках партнерського проєкту «АРТ-громада», який реалізують телеканал «Сфера» та Рівненське  регіональне відділення Асоціації міст України.  Даний проєкт фінансується  за підтримки Українського культурного фонду.  

«Фахова майстерня» для менеджерів культури у Здолбунові стала першою в рамках проєкту. Нині Здолбунівська громада проходить шлях реорганізації усієї культурної сфери, адже до міста приєдналися села,  тому питань виникає чимало. Голова громади Владислав Сухляк наголосив -  «Сьогодні ми разом думаємо, як нам зберегти усі культурні осередки громади, нам потрібно навчитися популяризувати усе що ми маємо, а також потрібно навчитися залучати грантові кошти на реалізацію наших і ваших ідей.» 


Нині найбільш актуальна проблема для сфери культури Здолбунівської громади  це фінансове забезпечення закладів та установ громади, дане питання розкрила експерт з фінансових питань Людмила Кушнер -  «Всі заклади які є на території громади мають забиратися у комунальну власність громади. Водночас громада бере на себе функцію їх утримання. Спочатку йде передача майна, а потім лише реорганізація структур та закладів» - наголосила Людмила Кушнер. 

Начальниця відділу регіонально – культурної політики управління культури і туризму Рівненської ОДА Галина Ковальчук презентувала нову модель організації центру надання культурних послуг.  Спільно з учасниками обговорили можливі варіанти їх створення, а також яка кількість фахівців має там працювати, які платні послуги можна надавати, і які головні завдання стоять перед такими установами. 



Директорка Рівненської обласної універсальної бібліотеки Валентина Ярощук особливу увагу звернула на  організацію надання бібліотечних послуг в умовах децентралізації. «Бібліотека на селі – це культурний осередок, який нині виконує ще й соціальну функцію. Бібліотеки мають працювати на 500-800 людей, і не одну чи дві години на тиждень, а регулярно.  Потрібно  регулярно поповнювати бібліотечний фонд новими книгами та виданнями для людей різного віку, організовувати тематичні зустрічі, вечори, і звісно залучати грантові кошти.» 



Про порядок передачі закладів культури в умовах реорганізації - розповіла Валентина Солощук, завідуюча відділом науково-методичної роботи, організаційно - кадрової роботи та народної творчості РОЦНТ.


Оскільки знайомство з культурою починається у дитячому віці, організатори підготували стратегічну тему для громади - творення мультимедійного контенту за участю творчих і талановитих дітей - як складова розвитку культури та популяризації свого регіону. Сценаристка та  режисерка проєкту "Медіа-школа прямує в громади" Руслана Броновицька  розповіла як за участю дітей, які є вихованцями творчих колективів  створювати нові мультимедійні культурні продукти на прикладі вже реалізованих проєктів за підтримки УКФ. У такий спосіб  діти навчаються, пізнають свій рідний край, подорожують, знайомляться з митцями і водночас створюють відеопродукт, який потім можна використовувати для промоції  своєї громади. 



Після теоретично-навчальної частини учасники зустрічі відвідали кілька закладів культури у Здолбунові та спланували подальшу роботу в рамках проєкту. Адже надалі спільно з журналістами  телеканалу Сфера  менеджери культури розкажуть та покажуть свої напрацювання у однойменній телепрограмі «ART-громада».



Повідомляє Рівненське РВ АМУ в рамках проєкту «ART-громада» за підтримки УКФ


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Рівненське РВ АМУ планує нове партнерство з Агенцією розвитку Рівного

Відбулася робоча зустріч виконавчої директорки Рівненське РВ АМУ Тетяни Грещук з керівницею КУ «Агенція розвитку Рівного» Марією Савчук. Під...

Популярні публікації