пʼятницю, 4 грудня 2020 р.

У Радивилівський інклюзивно-ресурсний центр придбали сучасне реабілітаційне обладнання

Тренажери, ортопедичні пристрої, реабілітаційні бруси – технічний асортимент залу лікувальної фізкультури центру вдалось суттєво розширити завдяки успішно реалізованому міською радою проєкту у щорічному обласному конкурсі проєктів розвитку територіальних громад. Його учасниками, разом із Радивилівською, стали сусідні Крупецька й Козинська громади.

Раніше, з метою поліпшення умов дітям з особливими  освітніми потребами у сфері дошкільної та загальної середньої освіти, між цими трьома громадами району було укладено договір міжмуніципального співробітництва.

Радивилівський міський голова Микола Карапетян, голова Крупецької територіальної громади Віталій Мошкун, заступник міського голови Олександр Пастух, начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту міської ради Ірина Ковалевська відвідали інклюзивно-ресурсний центр, разом із педагогами та вихованцями, їх батьками, оцінили функціональні якості придбаного обладнання.


Сьогодні в Радивилові  педагогічно-корекційна підтримка дітям з інвалідністю надається на безоплатній основі, але ще допоки з’явився відповідний центр, їх батьки змушені були звертатися до профільних спеціалістів з адаптивних занять по різних куточках області.

На тому, що усі діти повинні мати рівні можливості у навчанні та вихованні, аби, в результаті, набути необхідних життєвих компетенцій, наголосив у своєму зверненні Радивилівський міський голова Микола Карапетян:

«Спільно з сусідніми територіальними громадами зроблено важливу роботу. Щоб навчати і адаптувати дітей в соціумі, проводити їх ефективну реабілітацію, фахівцям нашого інклюзивно-ресурсного центру необхідне було сучасне розвиваюче обладнання. Цей результат, що ви бачите, також є певним показником нашої роботи. Адже у діяльності міської ради пріоритетним напрямком завжди була і є турбота про підростаюче покоління,» - зауважив очільник територіальної  громади.


Радивилівський центр розпочав свою роботу в лютому  2019-го,  і  за цей короткий час, став ефективним реабілітаційним простором, де діти з проблемами здоров’я щодня отримують якісний фаховий супровід.

Комусь потрібно попрацювати над розвитком емоційно-вольових, комунікаційних навичок, вдосконалити  мовлення… На заняття в центр приходить близько двох десятків особливих діток.  Особливих, тому що кожен з них веде непросту боротьбу з хворобою. Ці діти є дуже чутливими до реалій сучасного життя, і саме всестороння допомога, належний педагогічний супровід  дасть їм можливість краще адаптуватися в соціумі, - підкреслила директор центру Наталія Кошельник.


Завдяки широкому функціональному спектру нового обладнання, лікувальний ефект корекційної роботи з вихованцями, в яких діагностовано складні захворювання опорно-рухового апарату, зростає в рази. Такі обнадійливі прогнози для багатьох родин, де зростають дітки з подібними проблемами здоров’я, зробив вчитель-реабілітолог центру Ігор Мирончук. Він зауважив, що, наприклад, придбаний в рамках проєкту ортопедичний пристрій ACTIVALL призначений для інтенсивних занять з тими, в кого діагностований неповний параліч нижніх кінцівок. Реабілітаційний тренажер  «InterAtletika» дозволяє залишатися в русі дітям, які потребують активності при обмежених фізичних можливостях. А бруси універсальні будуть застосовуватися для навчання ходьби під час реабілітації хворих на ДЦП та дітей із хворобами опорно-рухового апарату.

- Комплекс вправ завжди підбирається індивідуально. Спільним для всіх у  нашій роботі є чуйне ставлення, ласка і тепло. Радіємо, коли спостерігається позитивна динаміка у реабілітаційному процесі. Ми допомагаємо цим дітям не тільки робити самостійні кроки, але і усвідомити, як знайти своє місце в житті.


За підсумками реалізованого проєкту, у Радивилівському  інклюзивно-ресурсному центрі створено багатофункціональні зони розвитку. Зокрема, в залі лікувальної фізкультури відбувся поточний ремонт, встановлено нові віконні блоки, замінено покриття підлоги, проведено оздоблювальні роботи внутрішніх стін. Щоб простір для реабілітації та соціальної адаптації діток Радивилівщини з особливими потребами був максимально комфортним та оснащеним високоефективним обладнанням, проєкт отримав фінансування з обласного бюджету на суму майже 200 000 гривень. З місцевого бюджету Радивилівської територіальної громади на закупівлю обладнання у  лікувально-фізкультурний кабінет було спрямовано 98 932, 00 гривень, ще 35 265, 00 гривень надала Крупецька сільська рада та 22 012, 00 гривень –Козинська громада. Цільовими групами, на які спрямований проєкт, є діти з особливими освітніми потребами, віком від 2 до 18 років, які проживають на території Радивилівської, Крупецької та Козинської територіальних громад.

Нагадаємо, загалом у 2020 році 25 проєктів громад області отримали 2,9 млн грн. Гроші спрямували на співфінансування їхніх ініціатив. Загалом у рамках конкурсу втілено у життя 133 проєкти.

Повідомляє Радивилівська міська рада

Використано матеріали РОДА

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Рівному обговорили потреби та проблеми доступності допомоги для ВПО

30 квітня у Рівному відбулася перша адвокаційна зустріч з метою обговорення потреб та проблем доступності допомоги для ВПО та напрацювання м...

Популярні публікації