четвер, 24 грудня 2020 р.

З раціональним підходом до землекористування

Як містобудівна документація здатна впливати на загальний вектор розвитку територіальної громади  - такій темі був присвячений передноворічний виїзний семінар Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України, який проходив у залі засідань Радивилівської міської ради.

У середу, 23 грудня, представники міст, сіл і селищ Рівненщини скористалися можливістю отримати компетентні роз’яснення щодо розробки містобудівної документації в реаліях впровадження реформи децентралізації. Спікерами відкритого семінару виступили спеціалісти Київського науково-дослідного і проектного інституту містобудування та його керівник - Микола Сюра. Інститут має статус державного підприємства і за більш як півстоліття діяльності вважається провідною науковою та проектною організацією в галузі українського містобудування.  Досвід виконання науково-дослідних і проектних робіт напрацьовано не лише у регіонах України, а і на теренах країн близького зарубіжжя.  


У вступному слові учасників семінару в Радивилові привітала Тетяна Грещук,  директор Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України. Разом із побажанням  успіхів та ентузіазму в новому році, висловила сподівання, що інформація про ресурсний потенціал науково-дослідного інституту у сфері виготовлення ключової містобудівної документації стане корисним у подальшому формуванні стратегій розвитку громад Рівненщини. Особливо, якщо брати до уваги той факт, що проектний  інститут розробляє також  новий вид містобудівної та земельної документації – комплексний план просторового розвитку територіальної громади. Цей вид документації визначає планувальну організацію, функціональне призначення території, основні принципи і напрямки формування єдиної системи громадського обслуговування населення, дорожньої мережі, інженерно-транспортної інфраструктури, інженерної підготовки і благоустрою, цивільного захисту території та населення від небезпечних природних і техногенних процесів, охорони земель та інших компонентів навколишнього природного середовища, формування екомережі, охорони і збереження культурної спадщини тощо.  

- Тому, щоб зацікавити потенційного інвестора, кожен населений пункт зобов’язаний мати свій генеральний план із деталізованим позначенням всіх інженерних комунікацій на території.  З моменту утворення кожна громада вболіває за свою фінансову самодостатність, а тому має  максимально ефективно і мудро  налагодити механізм управління земельними ресурсами, - зазначила Тетяна Грещук.


Більш детально на сферах діяльності науково-дослідного інституту зупинився його директор Микола Сюра. Він зазначив, що підприємство на сьогоднішній день виконує широкий спектр робіт: це і виготовлення схем планування території областей та адміністративних районів; схем планування частин районів (об’єднаних територіальних громад); виготовлення генеральних планів міст, селищ та сіл; плани зонування територій населених пунктів; детальні плани територій; проекти будівництва, реконструкції, розширення та перепрофілювання існуючих будинків і споруд. Інститут займається також виготовленням проектно-кошторисної документації, а в контексті співпраці з територіальними громадами забезпечує можливість планувати будівництво та реконструкцію шкіл, дитсадочків, спортивно-оздоровчих центрів тощо.

Колективом інституту виконаний цілий ряд проектної та містобудівної документації. Найбільш масштабними в цих напрацюваннях є схеми планування території Київської та Сумської областей. Фахівцями успішно створено також проекти генеральних планів міст Севастополя, Житомира, Кривого Рогу, Бердичева, Южного, Кам’янця-Подільського, Обухова, Прилук, Енергодара, Бердянська. І це ще не повний перелік. Підготовлена головним архітектором інституту Тетяною Васильцовою відеодемонстрація робіт інституту стала яскравою візуалізацією того, як генеральне планування територій міст, сіл, селищ здатне визначити їх новий потенціал та впливати на загальний добробут всіх мешканців.  Присутні на семінарі керівники та профільні спеціалісти земельних відділів міських, сільських, селищних рад поставили ряд актуальних питань спеціалістам проектного інституту, що стосуються виготовлення технічної документації регіонального рівня.

Радивилівський міський  голова Микола Карапетян зазначив, що міська рада розглядає перспективу співпраці з Київським науково-дослідним проектним інститутом у питанні розроблення генеральних планів населених пунктів.

На сьогодні, зазначив він, до Радивилівської міської територіальної громади входить  6 старостинських округів, загальна площа території складає більше 22 тисяч гектарів. У громаді проживає більше 20 тисяч населення.

По завершенні діалогу учасники семінару мали нагоду ознайомитися з роботою стаціонарного відділення Радивилівського територіального центру соціального обслуговування та відвідали Центр надання адміністративних послуг міської ради.

 Повідомляє Рівненське РВ АМУ в рамках Проєкту ПУЛЬС за матеріалами  Радивилівської міської ради


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Рівному обговорили потреби та проблеми доступності допомоги для ВПО

30 квітня у Рівному відбулася перша адвокаційна зустріч з метою обговорення потреб та проблем доступності допомоги для ВПО та напрацювання м...

Популярні публікації