середу, 14 квітня 2021 р.

Культурно-історична спадщина Корецької громади сприяє розвитку туризму

«Фахова майстерня» для працівників сфери культури в рамках проєкту "АРТ-громада" за підтримки Українського культурного фонду відбулася у Корецькій територіальній громаді. Проект реалізують телеканал «Сфера» та Рівненське  регіональне відділення Асоціації міст України.  

«Фахова майстерня» у Корці зібрала фахівців культурної сфери новоствореної громади.  Експерти у сфері децентралізації та розвитку креативних індустрій розповіли учасникам про основні зміни та правові аспекти діяльності закладів культури в нових умовах. 

На чолі з міським головою Людмилою Дмитрук було обговорено низку питань, серед яких:

           фінансове забезпечення закладів та установ культури в умовах реформи;

організація надання бібліотечних послуг в умовах децентралізації;

нова модель організації центру надання культурних послуг;

збереження та охорона культурної спадщини громади;

створення мультимедійного контенту за участю творчих і талановитих дітей – як складова розвитку культури, туризму та популяризації свого регіону;

визначення основних напрямків розвитку культурної галузі громади.


Людмила Дмитрук розповіла -  «Культурі приділяємо багато часу та уваги, взяли у комунальну власність усі заклади культури які є на нашій території. Наша мультикультурність нам на користь адже  вдало доповнює туристичну привабливість громади. Ми спонукаємо наших працівників шукати нові можливості підтримки їх діяльності, зокрема пропонуємо писати грантові проекти, у такий спосіб  можна реалізувати найамбітніші плани» - розповіла Людмила Дмитрук.  

Виконавча директорка Рівненського РВ АМУ Тетяна Грещук нагадала на скільки важливо сьогодні громаді зберегти свою культурну мережу. Даний проект покликаний допомогти на етапі реорганізації та передачі майна, а також створити телевізійний продукт для промоції та підсилення культурних інституцій.



Фінансове забезпечення закладів та установ культурної сфери – є найбільш проблемними питаннями. Експертка з фінансових питань Людмила Кушнер дала поради щодо  фінансування закладів культури, які є джерела фінансування та як шукати додаткові можливості. 



Експерт проекту з правових питань Василь Курилас розповів - варто робити усе зважено, створювати сучасні центри надання культурних послуг, але таким чином щоб усе населення мало доступ до культурних інституцій та послуг. 

Галина Ковальчук начальниця відділу регіонально-культурної політики управління культури і туризму Рівненської ОДА  Презентувала нову модель організації центру надання культурних послуг і які головні завдання стоять перед такими установами. 


«Затверджувати мережу закладів культури громад будемо після 1 липня 2021р.  Особливу увагу зверніть на аматорські колективи. Нині у Міністерстві розробляється проект Перетворення будинків культури на культурно-дозвіллєві центри у громадах. Наступний проект - відновлення кінопоказів в територіальних громадах. Він передбачає  кошти на закупівлю техніки для кінотеатрів. Культура і надалі буде на залишковому принципі, тому вивчайте потреби громади і будуйте свою нову модель функціонування культури» - зауважила Галина Ковальчук.


Начальник відділу охорони історико –культурної спадщини управління культури і туризму Рівненської ОДА Юрій Калітинський детально розкрив питання збереження та охорони культурної спадщини громади. «В області охороною культурної спадщини займається лише 3 людини. Питань багато а проблем ще більше, при ОДА є координаційна рада з питань охорони культурної спадщини тому звертайтесь за порадами.  Корець – місто історичного значення, тут шанують свою історію. Пам’ятайте - державний музейний фонд це зона відповідальності Міністерства культури. Вам потрібно знати усі відповідні документи, все є у відкритому доступі, вивчайте, працюйте фахово у сфері охорони культурної спадщини. Є перелік пам’яток які не підлягають приватизації, тому усі ваші дії ви маєте погоджувати з Міністерством культури.  Надалі у вашій громаді потрібно розробити історико-архітектурний план» - резюмував Юрій Калітинський.


Руслана Броновицька сценаристка та  режисерка проекту "Медіа-школа прямує в громади" розповіла учасникам заходу, як за участю дітей, створювати нові мультимедійні культурні продукти на прикладі вже реалізованих проектів за підтримки УКФ. Корець – особливе місто, адже тут збережено багато культурно-історичних пам’яток, тому молоді буде над чим працювати. Коли діти створюють власний медійний продукт - вони  навчаються, пізнають свій рідний край, подорожують, знайомляться з митцями і водночас роблять промоцію  своєї громади на нових медіа-платформах. 


В рамках роботи фахової майстерні експерти ознайомилися з роботою культурно-історичних  інституцій  Корецької громади. Відбулися ознайомчі екскурсії в костелі Святого Антонія, Корецькому замку, відвідини Корецького Свято-Троїцького жіночого монастиря та комунального закладу «Мистецька школа».



Фахівці та експерти оцінили мистецькі здобутки та напрацювання творчих колективів. Наприкінці зустрічі надали власні фахові рекомендації щодо розвитку культурної сфери Корецької громади. 




Повідомляє Рівненське РВ АМУ в рамках проєкту «ART-громада» за підтримки УКФ

PR-менеджерка проєкту Олена Семенович 

Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів










Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації