вівторок, 21 лютого 2023 р.

Програма «Мріємо та діємо» у Здолбунівській громаді: підсумували 2022-й, поділилися планами на майбутнє

Уже два роки поспіль у Здолбунівській громаді за підтримки USAID реалізується п’ятирічна програма «Мріємо та діємо»  від IREX. Усі причетні до її втілення зібралися на презентацію діяльності програми у 2022 році та планів на 2023 рік.

Програма «Мріємо та діємо» стала першим проєктом, який вдалося виграти Здолбунівській міській раді: меморандум про співпрацю в межах реалізації програми підписали 8 жовтня 2021 року.

Відтоді завдяки ентузіазму координаторів програми та підтримці партнерів втілено багато важливих і корисних для молоді проєктів. Утім, торік, з початком повномасштабного вторгнення, багато планів довелося змінити. Діяльність програми тривала, однак зосереджувалася вона на гуманітарному напрямку, зазначила начальник відділу проєктної діяльності, розвитку та міжнародного співробітництва міської ради Марія Орлова.

Зокрема підтримка в межах програми допомогла впоратися з викликами, які з’явилися у  Здолбунівській громаді з огляду на зустріч та розміщення внутрішньо переміщених осіб. Громада отримала засоби гігієни, а також майно на облаштування шелтерів на 100 осіб на загальну суму близько 1,2 млн грн.


З огляду на складну ситуацію частину обладнання використали для поточних потреб громад. Зокрема обігрівачі стали у пригоді для облаштування Пунктів незламності, а генератор у період тривалих відключень електроенергії працював у КП «Здолбунівводоканал» та забезпечив надання якісних послуг з водовідведення жителям громади.

Згодом громада отримала як гуманітарну допомогу у межах програми 5 тонн продуктів харчування для ВПО.

Водночас втілювалися й інші проєкти. Зокрема відбулося двомісячне стажування 10 молодих людей у Здолбунівській міськраді в межах пілотної програми від Міжнародного республіканського інституту.

Ще один важливий напрямок – діяльність групи «Всі різні всі свої». Основна її мета – здолати стереотипи щодо сприйняття людей з інвалідністю. Перегляд фільму у музеї з молодими мешканцями геріатричного пансіонату, лекція з елементами тренінгу «Спілкування без кордонів», захід з профорієнтації «Рівні можливості», дійство до Міжнародного дня людей з інвалідністю – всі ці заходи зібрали багато відвідувачів і стали дуже резонансними для жителів громади.

Серед напрямків програми – «Вільнохаб» для бібліотек та молодіжного простору, «Вулична академія», проєкт «Медіаграмотність для громади». До цих проєктів долучилося дуже багато молоді, яка мала змогу здобути нові компетенції та знання, згуртуватися і проводити час з користю.

З детальною презентацією можна ознайомитися за посиланням.  

– Важливо, що навіть у непростий воєнний час нашій молоді вдається бути рушійною силою цікавих процесів і постійно втілювати у життя щось нове. Особливо радує, що молоді люди з нашої громади є гарним прикладом для інших. Тому щиро дякую всім, хто причетний до втілення програми в нашій громаді! – зазначив міський голова Владислав Сухляк, який також долучився до презентації.

Не менш насиченим має бути і нинішній, 2023-й рік, зауважила регіональний координатор програми «Мріємо та діємо» в Рівненській області  Вікторія Постернак.

Адже на цей період заплановано багато активностей, кожна з яких має певну мету. Серед можливих активностей – проєкт залучення молоді до прийняття рішень в громадах, залучення молоді до розробки локальних внутрішніх програм,  підтримка шкільного самоврядування, програма довгострокового волонтерства, БУР-табори та ін.

Окремі очікування є в нашого Молодіжного простору Home’Як, у приміщенні якого цьогоріч заплановано проведення ремонту коштом програми.

– Зробити щось самотужки неможливо. Тому наша презентація демонструє, скільки людей і команд працює під парасолькою однієї програми, і який результат дають ці зусилля. Важлива командна взаємодія. І внесок кожного – це значна інвестиція, як у себе, так і в громаду та в розвиток України, – зазначила Вікторія Постернак.

За матеріалами Здолбунівської міської ради

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Тараканівській громаді стартував проєкт для активісток - відео

Жіноча ініціатива «Спільнота активних жінок в дії» в Тараканівській громаді розпочали реалізацію своїх  ідей, заходи реалізовуються рамках п...

Популярні публікації