середа, 22 лютого 2023 р.

Якою має бути сучасна бібліотека – переймаємо кращий досвід

Два роки тому в Гощанській громаді стартувала реформа бібліотечної галузі й загалом мережі. Насамперед вона передбачала кардинальні зміни в самому розумінні суті роботи бібліотек і їх ролі в житті громади. Зламати стереотипне уявлення про бібліотеку як про традиційну книгозбірню. Таким було наше бажання. І нам це вдалося. Частково - розповідає голова Гощанської громади Микола Панчук.

Зміна дизайну приміщень, облаштування ігрової зони в дитячій бібліотеці в Гощі, оновлення книжкового фонду, старт проєктної діяльності – це плюс, але це не остаточний результат реформи. 

Якою має бути сучасна бібліотека? Відповідь на це питання я отримав знову ж таки під час нещодавнього візиту в місто Тростянець.

Комфортна для зору гама кольорів, сучасний дизайн, зручне розташування читальних залів і місця для проведення різного роду заходів. Бібліотека в Тростянці – це не просто місце, де можна взяти чи почитати книгу. Це місце, де містяни із задоволенням проводять своє дозвілля. 

Соціальна кав’ярня, ігрові кімнати, тісна співпраця між центральною та сільськими бібліотеками, широкий спектр послуг. 

Пенсіонери ні в місті, ні в селі не переймаються як передати показники світла, води чи газу. Зробити це їм допомагають бібліотекарі. Навики володіння персональним комп’ютером, пошуковими сайтами Інтернету та ще багато чого цікавого пропонують бібліотекарі своїм відвідувачам. І їх чимало. Як результат – бібліотека живе, розвивається і допомагає розвиватися іншим. Словом виконує свою безпосередню соціально-важливу функцію. 

Сучасний світ вимагає сучасних підходів до роботи. Зміни, які відбуваються в системі публічно-шкільних бібліотек нашої громади націлені насамперед на задоволення потреб максимально широкої аудиторії читачів різної вікової категорії - від дітей до пенсіонерів. Кожен має знайти в бібліотеці щось цікаве для душі. Зрештою поспілкуватися в оточенні книг з чашечкою кави чи чаю – це також інтеграція в життя громади, розширення кругозору, збагачення внутрішнього світу – написав Микола Панчук на своїй сторінці. 

Нове життя бібліотекам - наше завдання і наша мета! 

За матеріалами Гощанської селищної ради


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Тараканівській громаді стартував проєкт для активісток - відео

Жіноча ініціатива «Спільнота активних жінок в дії» в Тараканівській громаді розпочали реалізацію своїх  ідей, заходи реалізовуються рамках п...

Популярні публікації