вівторок, 7 березня 2023 р.

Жіноче громадське та політичне лідерство на шляху відновлення України



У Рівному активні жінки, лідерки, громадські активістки, політикині, волонтерки – обговорили права жінок та розвиток жіночого лідерства в Україні та на Рівненщині під час круглого столу «Жіноче громадське та політичне лідерство на шляху відновлення України» в рамках реалізації проекту «Посиленння політики рівних можливостей у Рівненській області», який реалізує ГО «Центр підтримки  громадських ініціатив «Чайка» за підтримки Національного Демократичного інституту.  

Керівниця проекту Лариса Гунько зазначила – сьогодні вкрай важливо підтримати жінок, мотивувати їх, сприяти гендерній рівності та усвідомити роль жінок в процесах миробудування та на шляху відновлення України. Сьогодні важкий час для кожного, але не варто забувати про  права жінок. Лариса Гунько розповіла про реалізацію попереднього проекту «Жіноче лідерство: на шляху відновлення України» та як він вплинув на громади та на учасниць проекту. Так, до прикладу в Острозькій громаді вже взяли в роботу резолюцію 1325 на рівні громади. Тому ми маємо перспективу та віру збудувати суспільство рівних можливостей.

Спочатку обговорили законодавчу базу та місцеві політики прав захисту жінок, та підтримки жінок ВПО. Дізнались, як міжнародні організації впливають  на просування гендерної рівності в Україні.             
Світлана Богатирчук-Кривко  депутатка Рівненської обласної ради, представниця України в  Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи розповіла, як змінилася ситуація за останні 20 років на Рівненщині. Коли вона вперше стала депутаткою обласної ради – жінок тоді було 2, а нині в облраді - 18 жінок, але і цього не достатньо – переконана Світлана Богатирчук-Кривко. 

До обговорення винесли три панельних дискусії:      
Чому гендерна рівність важлива для всіх?
Підтримка жіночого лідерства в період війни. Роль жінок в процесах миробудування та на шляху відновлення України.
Підтримка жінок, які постраждали від війни (ВПО та представниць місцевих громад), в тому числі постраждалих від  гендерно зумовленого насильства.

Про гендерний дисбаланс в освітній сфері та у владних кабінетах також розповіла депутатка обласної ради, директорка інститути післядипломної педагогічної освіти Алла Черній. 
Спільно учасниці круглого столу висловили свої думки щодо весняного свята, разом з’ясували - 8 Березня – Міжнародний день захисту прав жінок. Тому про це не варто забувати, а щодо квітів – то це особиста справа кожного. Але це точно не про красу, а про права жінок. 
Особливу увагу приділили розвитку та підтримці жінок в період війни, наголосили на важливій ролі жінок у процесах миробудування та відновлення. Обговорили проблеми жінок ВПО та усіх жінок, які постраждали від війни, а це - у тому числі родини, які втратили своїх близьких – сина, батька, брата, чоловіка, усі ці родини також є вразливою категорією населення, переконані учасниці зустрічі. Тому перед усіма інституціями нині стоять важливі завдання, які прописані у Резолюції Ради безпеки ООН 1325. 
Наприкінці зустрічі учасниці приєдналися до Всеукраїнського флешмобу «8 Березня – це…»

Олена Семенович

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Тараканівська громада підписала Меморандум про співпрацю з ГО Агенція розвитку громад «Інтонація змін» - відео

У Тараканівському центрі культури та дозвілля с.Рачин сьогодні відбулася важлива зустріч, в результаті якої було підписано Меморандум про сп...

Популярні публікації