середу, 8 березня 2023 р.

Як живеться жінкам-переселенкам на Рівненщині

Результати адвокаційної підтримки жінок-переселенок презентували у Рівному. Напередодні міжнародного дня захисту прав жінок ГО «Центр громадських ініціатив «Чайка», яка є координатором проекту «Адвокаційна підтримка внутрішньо переміщених жінок у західних областях України» у Рівненській області – презентували результати другого етапу досліджень. 

Дослідження проведено ГО «Центр «Жіночі перспективи» за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй в межах проєкту «Адвокаційна підтримка внутрішньо переміщених жінок у західних областях України».

Регіональні координаторки розповіли, які є потреби та проблеми у ВПО на Рівненщині.

Тетяна Мельник, координаторка проекту зазначила – такі дослідження проводяться вже не вперше, це для того аби розуміти, як  жінки адаптуються до нових умов та як змінюються їхні потреби. На другому етапі дослідження, яке тривало в період  з 25 січня по 17 лютого 2023 року мали на меті - виявити додаткову, спеціалізовану  інформацію про потреби жінок ВПО та місцевих мешканок вразливих категорій та їх причини. Глибше досліджувалися проблеми з працевлаштуванням, самореалізацією, адаптацією, психологічним станом жінок ВПО та місцевих мешканок вразливих категорій. 

Так на першому місці у всіх громадах нині жінки потребують робочі місця, щоб могли самостійно працювати та утримувати сім’ю без благодійної чи гуманітарної допомоги. На другому місці – окреме житло, у такий спосіб, зазначає Тетяна Мельник, сім’я почувається впевненіше, аніж коли вони живуть у місцях компактного проживання. А якщо жінка має роботу та окреме житло, тоді вони виявляють бажання залишитись проживати на Рівненщині. Про це говорять цифри дослідження, великий відсоток внутрішньо-переміщених жінок, хочуть і готові залишитися жити і працювати на Рівненщині. В пріоритетах також лишаються – психологічна підтримка і освіта для себе та дітей. 

Вікторія Костюк координаторка у Дубенській громаді розповіла - до проекту долучилось 30 місцевих  жінок, які допомагають переселенкам соціалізуватися у громаді. Постійно вивчають перелік проблем та потреб, і вони постійно змінюються, та головне завдання нині -  соціалізувати жінок у громади, та знайти для них роботу або допомогти зі створенням власного бізнесу чи зайнятості. Зокрема, минулоріч – переселенкам передавали курчат, яких вони самостійно вирощували. 


Нині на  Рівненщині проживає понад 56 тисяч внутрішньо-переміщених осіб. Лише з початку року до нас знову приїхало - понад 20 тисяч людей. Відтак, громадські організації будуть і надалі вивчати проблеми та потреби жінок, аби відстоювати їхні права у суспільстві.

Проєкт реалізується у 16 громадах Тернопільської, Львівської, Рівненської та Хмельницької областей, а також у громадах Тернополя, Рівного та Хмельницького. У межах проєкту досліджують потреби внутрішньо переміщених жінок та працюють над посиленням видимості цих потреб, а також над залученням жінок до вирішення власних проблем.

Проєкт «Адвокаційна підтримка внутрішньо переміщених жінок у західних областях України» впроваджується Центром «Жіночі перспективи» за технічної підтримки UN Women Ukraine / ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) Women's Peace & Humanitarian Fund. WPHF – це гнучкий і швидкий інструмент фінансування, який підтримує якісні заходи, спрямовані на підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використовування ключових можливостей миробудівництва.

Олена Семенович




Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Тараканівська громада підписала Меморандум про співпрацю з ГО Агенція розвитку громад «Інтонація змін» - відео

У Тараканівському центрі культури та дозвілля с.Рачин сьогодні відбулася важлива зустріч, в результаті якої було підписано Меморандум про сп...

Популярні публікації