середу, 1 березня 2023 р.

Повоєнна розбудова громад – тема Відкритого діалогу профільного Комітету Верховної Ради

За підтримки USAID у Рівному відбувся Відкритий діалог, який проводить Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Участь у діалозі взяли  народні депутати України, голови Рівненської ОДА та обласної ради, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, радниця голови АМУ Оксана Продан,  представники громад Рівненської та Волинської областей, експерти з питань Децентралізації та місцевого самоврядування. 

Тема зустрічі «Оптимізація адміністративно-територіального устрою та її вплив на територіальну організацію і адміністрування виборів. Досвід функціонування інституту старост». 

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль привітав учасників зустрічі і наголосив – Рівненщина сьогодні тримає активний економічний фронт, адже  у 2022 році зросли доходи громад, зросла кількість підприємців на 3,5%,  на 22% зросла сплата за землю. Усе це позитивні чинники, які сприяють економічному зростанню.  Важливо, щоб взаємодія громад продовжувалася і на рівні міжбюджетних трансфертів, прокоментував очільник області. Наприклад, це оплата за надані послуги в районних лікарнях. Коли в одному населеному пункті користуються медичним сервісом люди з інших громад.

«Сьогодні відбувається цікавий, конструктивний і головне відкритий діалог. Приємно, що народні депутати з Рівненщини організували такий майданчик для спілкування в нашій області. Важливо реагувати на нові виклики та зміни швидко» - наголосив Віталій Коваль. 

Комітет ВР порушив актуальну тему  - координація роботи тергромад у період війни. Зокрема, стосовно роботи з внутрішньо переміщеними особами, розвитку громад після перемоги, аналізу ефективності ТГ та їх спроможності.  

Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан зосередив свою увагу на проблемних питаннях органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану, в тому числі над якими працює Асоціація міст України спільно з народними депутатами, які сьогодні беруть участь у зустрічі. Реформа адміністративно-територіального устрою випередила час, а потім зіштовхнулася з профільними проблемами, наприклад фінансування лікарень. 
Сьогодні ми також маємо не відповідність адміністративно-територіального устрою – системі центрів комплектування (військкоматів). Маємо визнати, що не все можемо швидко врегулювати. Тривалий час не вирішувалось питання щодо фінансування заходів оборони з місцевих бюджетів. Тричі піднімали питання внесення змін в законодавство в частині здійснення міжбюджетних трансфертів між громадами. Лише в серпні місяці, змінами до постанову КМУ 590 ОМС змогли фінансувати роботи на облаштування укриттів. Кожен розуміє, що потрібно робити все у правовому полі, щоб потім не було питань у правоохоронців - заначив Олександр Слобожан.

Про наявні проблеми адміністративно-територіального устрою підтвердили й очільники громад. Голова Радивилівської громади Микола Карапетян каже – найбільш відчутно це у сфері позашкільної освіти, та медицини. Адже ці заклади, такі як спортивні, музичні школи та районні лікарні залишились на утриманні однієї громади, тоді як послуги вони надають і для сусідніх громад. Тому проблеми і справді є. Такий діалог сьогодні має сприяти комунікації та вирішенню даних проблем. 

Водночас експерти наголошують – право на життя мають і маленькі громади, але загальною чисельністю не менше як 2500 населення. А далі час покаже -  можливу згодом відбудеться укрупнення громад. Адже нині маємо проблему що міста не мають можливості розвиватися, через те що навколо них створено багато маленьких громад. 

Право на існування маленьких громад відстоював і голова Привільненської громади  Юрій Момотюк. «Закон про добровільне об’єднання – це закон, тому наша громада і утворилася ще в першій хвилі. Ми людям обіцяли дбати про них,  ми створили різні громади – більші, менші, поза перспективним планом, але ми показали приклад, що можна бути успішними навіть маленьким громадам. Громади мають право на життя – і маленькі у тому числі» - зазначив Юрій Момотюк.

Під час другої панелі учасники обговорили питання організації та підготовки виборів у повоєнний період. Позицію АМУ представила радниця голови АМУ Оксана Продан. 

Вона розповіла про систему виборів без порушень закону в післявоєнний період. Якщо говоримо про місцеві вибори то головне питання, як мають голосувати внутрішньо-переміщені особи. Вибори на національному рівні - там простіше з ВПО. Виборці мають розуміти, що на загальнодержавних виборах вони можуть не змінювати місце реєстрації. Тоді як для місцевих виборів потрібно напрацювати чіткі правила. Водночас на місцевих виборах має працювати виключно мажоритарна система, місцеві вибори повинні бути без політичної приналежності. 

За словами голови підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталія Безгіна, аналогічні засідання комітет проведе і в інших областях України. За підсумками таких зустрічей стане зрозуміло, які саме законодавчі зміни необхідно внести.

Повідомляє Рівненське РВ АМУ


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Тараканівська громада підписала Меморандум про співпрацю з ГО Агенція розвитку громад «Інтонація змін» - відео

У Тараканівському центрі культури та дозвілля с.Рачин сьогодні відбулася важлива зустріч, в результаті якої було підписано Меморандум про сп...

Популярні публікації