понеділок, 23 жовтня 2023 р.

Юні митці з інвалідністю презентували свої напрацювання в рамках проєкту "Домалюй промінчик зірочці"


На Рівненщині завершився інклюзивний проєкт “Домалюй промінчик зірочці”. Його  учасники, діти та підлітки з інвалідністю, представили свої роботи - каталог малюнків, двомовну книжку, відео анімацію та виставку.

Проєкт, який тривав понад 4 місяці завершився презентацією культурних продуктів дітей та підлітків з інвалідністю, які вони створювали під творчою опікою відомих митців Рівненщини. 
ВІДЕО
Марійка Колеснік, дівчинка, яка поборола рак, презентувала свій перший каталог малюнків - “Третє диво”. Це символічна назва, адже Марійка вже має “Диво” та “Друге диво”- дві книжки, створені раніше у співпраці з письменницею Оленою Медведєвою. Тоді ця робота для дівчинки була своєрідними ліками від недуги, адже книги писалися під час лікування та реабілітації. Марійка творчо зростає і цього разу вона продемонструвала свій творчий хист до малювання. Каталог малюнків - це результат її самоосвіти та співпраці творчих опікунів - Олени Медведєвої та художниці Наталки Серветник. 
Наймолодша учасниця проєкту, Анастасія Мандзюк, яка бореться зі спинальною м’язовою атрофією,  презентувала свою дебютну книжечку “Парк Чудес”, яка видана двома мовами - українською та польською. Від початку повномасштабного вторгнення дівчинка з родиною живе у Любліні, тож над своєю першою книжечкою довелося працювати онлайн з творчою опікункою Оленою Медведєвою. Дівчинка також сама проілюструвала свої історії. А її творчою наставницею в цьому стала  художниця Наталка Серветник.
Ще один культурний продукт проєкту -  відео анімація “Лавандове бажання”.  дивитись тут
 Історію, яка лягла в основу сценарію, написала Дарина Бобровницька, дівчинка, яка має двостороню глухоту, пластилінових героїв анімації, чудернацьких кроликів, зліпила Маринка Усенко, дівчинка з аутизмом. На етапі роботи над анімацією до команди авторів приєднався підліток Сергій Сокол, який також має аутизм. Хлопчик вирізав з фанери декорації, які перетворилися на казкові під чарівним пензлем Наталки Серветник. Вона, разом з Оленою Медведєвою та Корнієм Демидюком, стали творчими опікунами для дітей, що працювали над анімацією. Анімація має переклад жестовою мовою та субтитри, для того, щоб була доступною для людей, які не чують. До анімації  виготовили субтитри іспанською - перекладач Віктор Ривас. Відтак відео анімація та двомовна  книжечка Насті Мандзюк вивели проєкт на міжнародний рівень, а його автори стали амбасадорами сучасної української культури, яка створюється дітьми з інвалідністю.
Команда проєкту представила також виставку художніх робіт учасників інтегрованих груп, які проходили майстер-класи у рівненських художників - Олексія Огня, Олени Сєргєєвої, Олени Браценюк та Наталки Серветник. 
Доповнила  скарбничку наших спільних напрацювань проєкту - фотовиставка Олександра Майструка, фотографа та ментора, який ловив найяскравіші моменти роботи команди протягом 4 місяців і своїм прикладом надихав і мотивував учасників проєкту “Домалюй промінчик зірочці”. 
Виставка триватиме до кінця цього  тижня, а побачити її можна  у виставковій залі Рівненського міського будинку культури.







Проєкт “Домалюй промінчик” зірочці реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів.

фото Анатолія Похилюка

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Тараканівській громаді стартував проєкт для активісток - відео

Жіноча ініціатива «Спільнота активних жінок в дії» в Тараканівській громаді розпочали реалізацію своїх  ідей, заходи реалізовуються рамках п...

Популярні публікації