субота, 28 жовтня 2023 р.

У Березнівському музеї презентували виставковий простір, який модернізували за сприяння УКФ - ВІДЕО


Березнівський краєзнавчий музей активно працює над збереженням культурних цінностей і надбань минулого, з липня реалізовує проєкт “Модернізація виставково-експозиційного простору” за підтримки Українського культурного фонду. 
За цей час у музеї осучаснили виставковий зал з використанням цифрових технологій, закупили манекени із скловолокна, розмістили на стіні великий екран, встановили експозиційне освітлення. Приміщення перетворили на комфортний і привабливий осередок пізнання культури та секретів минулого. 
ВІДЕО
Нині тут відбулася презентація світлин Митрофана Янцевича жителям і гостям міста. Цю колекцію без перебільшення збирали роками... Березнівчани ділилися знімками із родинних архівів. Вицвілі від часу, потерті, але такі унікальні! Місцевий фотоаматор часто клеймував їх штампами з написом «Березне на Волині. Фотоаматор М. Янцевич».
Уродженець села Моквин (тоді Рівненського повіту Волинської губернії) після двокласного церковно-приходського училища спочатку вчителював, потім став дяком церкви Різдва Пресвятої Богородиці в Березному. У вільний час виготовляв музичні інструменти — скрипки, гітари, контрабаси. 
Збирав і записував народні пісні, сам грав на скрипці, керував церковним хором, в 1917 році збудував перший у Березному критий театр, де дорослі і підлітки ставили українські п’єси.
М. Янцевич був дієвим і прогресивним чоловіком того часу, він навчився працювати з фотокамерою, друкувати знімки і при церковній хаті відкрив першу в місті фотостудію. Найдавніші світлини датуються 1903-1906 рр. Сам того не усвідомлюючи, він став літописцем Березнівщини. Фотограф увіковічнив маленьке провінційне містечко на Волині, тут час зупинився назавжди. Цікаво розглядати людей, їх вбрання, зачіски, емоції, побут. На старих світлинах продовжує жити дух тої епохи. 
В 30-х роках Митрофан Янцевич залишив церковну службу і повністю присвятив себе фотосправі, ставши першим професійним фотографом Березного та його околиць. До цього часу він встиг добудувати власний будинок, з південного боку якого знаходився засклений павільйон з підйомним дахом. Зйомки проводились на фоні намальованого на полотні пейзажу (таких декорацій було декілька).
Роботи Янцевича — надбання нашого краю, цілих поколінь, адже завдяки ним можемо відслідковувати історію Березнівщини столітньої давнини. Велику цінність мають фото міжвоєнного періоду, що відтворюють колорит того часу. 
Завдяки справі його життя перед нами «оживають» символи цілої епохи, далекі містечкові події у найдрібніших ситуативних деталях, проступають соціальні аспекти, світ людських почуттів.
В рамках реалізації проєкту “Модернізація виставково-експозиційного простору Березнівського краєзнавчого музею» за підтримки Український культурний фонд створили онлайн-архів фотоаматора та сайт музею. Також під час проєкту вдалося оцифрувати понад 500 знімків. 
Деякі з них увійшли до фотоальбома “Березне на Волині. Світлини Митрофана Янцевича”, що візуально відтворить столітню історію містечка. Запрошуємо на  виставку в оновленому залі музею “Митрофан Янцевич. Ретроспекція”.

Рівненське РВ АМУ, за матеріалами Березнівського краєзнавчого музею

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Ґрантова програма «єРобота: Своя справа» - успішно реалізується у Корецькій громаді

За підсумками реалізації Державної грантової програми «єРобота: Своя справа»  протягом 4 місяців 2024 року вже 16 підприємців нашої громади ...

Популярні публікації