середа, 22 травня 2024 р.

Сильна громада: інтеграція ВПО у громаду міста Рівне

У Рівному відбулася друга адвокаційна зустріч в рамках проєкту «Сильна громада: інтеграція ВПО у громаду міста Рівне». Під час зустрічі учасники напрацювали  Проєкт міської цільової програми інтеграції ВПО у громаду міста Рівне на основі Дорожньої карти, яку  напрацювали під час попередньої активності.

Розробка і прийняття Програми інтеграції внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у приймаючу громаду має велике значення для успішної адаптації цих осіб та розвитку громади в цілому. Вона повинна враховувати різні аспекти життя як ВПО, так і місцевого населення. 

Учасники зустрічі - запропонували свої ідеї, висловили свої бачення та думки, взяли участь в обговореннях заходів майбутнього Проєкту.

Команди учасників у групах,  активно працювали над визначенням конкретних заходів та ініціатив для досягнення цілей програми відповідно до тих що прописали  в Дорожній карті. А саме детально прописали такі завдання:  

створення умов для працевлаштування ВПО, відновлення та започаткування власного бізнесу;

покращення умов проживання внутрішньо переміщених осіб;

сприяння соціальній інтеграції ВПО до культурного середовища громади;

можливість самоорганізації та створення відповідних умов для повної реалізації життєвих здібностей внутрішньо переміщених осіб в громаді міста Рівне;

психологічна підтримка ВПО, налагодження позитивних комунікацій у приймаючій громаді з метою зменшення проявів стигматизації;

гуманітарна допомога;

покращення інформування ВПО в громаді, залученню «нових рівнян» до формування інформаційної політики в питаннях, пов’язаних з інтеграцією ВПО в громаду міста Рівне.

Кожна група представила результати своїх напрацювань,  які спільно обговорили та уточнювали  інші  учасники зустрічі.

Представники Департаменту соціальної політики – директорка Олена Петрик та  заступниця директорки - начальниця управління державних соціальних програм Тетяна Горбатюк  висловили свої рекомендації для подальшої роботи над програмою.

Конструктивній, ефективній роботі та успішній груповій комунікації учасників допомагав досвідчений фасилітатор, експерт з соціальної згуртованості та порозуміння ГО «Право на захист» Володимир Зиль.  

Виконавча директорка Рівненського РВ АМУ Тетяна Грещук зазначила – «Робота, яку ми сьогодні зробили є важливою, адже тут зібралися експерти та фахівці з різних соціальних сфер у тому числі представники міжнародних донорів та благодійних фондів, а головне до розробки програми залучені ВПО. Нам важливо їх почути, адже вони говорять про свої потреби.»

«Програма інтеграції ВПО є надзвичайно важливим кроком для створення успішної та інклюзивної громади, в якій ефективно вирішують сучасні виклики та забезпечують гідне життя усіх своїх мешканців» - зазначила депутатка Рівненської міської ради, членкиня Координаційної ради з питань ВПО при виконавчому комітеті Рівненської міської ради Наталія Майорова.  

Цей захід став можливим в межах програми "Єднання заради дії”, що втілюється IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст публікації є виключно відповідальністю Експертний центр з прав людини та необов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Швидко та ефективно - у Гощі працює мобільна бригада амбулаторії загальної практики сімейної медицини

Мобільна бригада Гощанської амбулаторії загальної практики сімейної медицини провела швидкі тести на глюкозу та холестерин у працівників Гощ...

Популярні публікації