вівторок, 9 липня 2024 р.

Гуманітарну політику в громадах Рівненщини в умовах воєнного стану – обговорили сьогодні у Рівному

У Рівному сьогодні відбувся круглий стіл-практикум «Гуманітарна політика в громадах в умовах воєнного стану» спрямований на інформування органів місцевого самоврядування щодо особливостей роботи та можливостей освітньої сфери та роботи з молоддю, які виникли в сучасних умовах.

Захід організовано у співпраці Рівненського регіонального відділення Асоціації міст країни, Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та ГО «Центр суспільних дій Civitas». 

До участі у заході долучилося біля 30 учасників з громад Рівненської області, які відповідають за освітню галузь, а також голови громад. 

Виконавча директорка Рівненського РВ АМУ Тетяна Грещук  відкрила захід, у привітальному слові розповіла про галузеву роботу у сфері освіти Асоціації міст України, про захист освітньої сфери на рівні органів місцевого самоврядування та напрацювання у законодавчій площині. Зокрема розповіла детальніше про

- Особливості використання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для забезпечення викладання навчального предмета «Захист України», на яких наполягала Асоціація міст України, затвердило Міністерство освіти і науки України наказом від 10.05.2024 №659. 

- Щодо недопущення реєстрації в Міністерстві юстиції України наказу Міністерства освіти і науки України від 13.06.2024 №850, яким знищується мережа та суттєво скорочується кількість працівників закладів загальної середньої освіти та інші актуальні питання. 

Святослав Сидорук, начальник управління Державної служби якості освіти у Рівненській області розповів про дотримання вимог щодо якості освіти. Нагадав про конкурси на посади керівників закладів освіти, адже у багатьох керівників цьогоріч завершується контракт та інші питання щодо організації роботи освітніх закладів. 


Алла Черній, директорка Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, голова постійної комісії з питань гуманітарної політики Рівненської обласної ради зосередилася на темі - Виклики та можливості для громад у освітній сфері. Програма менторської підтримки громад «Швидка освітня допомога». Алла Черній Алла Черній зазначила «До освітнього процесу в громадах потрібно залучити усіх ВПО, звернути увагу на організацію роботи позашкільної освіти у всіх громадах, особливо сільських, залучіть дітей до Малої академії наук, використовуйте сучасні підходи у сфері освіти, використовуйте потенціал освіти у своїй роботі.»

Методистка Ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Наталія Прокопчук розкрила тему - Створення безпечного освітнього середовища для дітей і дорослих в умовах НУШ (за матеріалами менторської діяльності у Костопільській громаді).

Про потреби та можливості щодо реалізації молодіжної політики в громадах детально розповіла Оксана Вільчинська, голова ГО «Центр ініціатив «ВІАДУК». Оксана Вільчинська детально пояснила що означає молодіжна політика, для чого її впроваджувати у громадах, роз’яснила різницю між Молодіжним центром та Молодіжним простором, та які завдання перед ними стоять. Представила можливості для молоді від різних донорів. 


Володимир Зиль
, голова ГО «Центр суспільних дій «СІВІТАС» презентував тему Адвокатуємо молодіжну політику в громадах: попередні результати втілення в громадах Рівненщини проєкту «ІМПУЛЬС». Нагадаємо проєкт реалізовується з лютого цього року у 10 громадах Рівненщини, відтак нині вже є перші результати, які презентував Володимир Зиль. 


Консультантка з бюджетних питань Рівненського РВ АМУ Людмила Кушнер розповіла присутнім про Бюджетну декларацію на 2025-2027 р.: неприйнятні положення щодо доходів територіальних громад. Особливу увагу звернула на Державній політиці у сфері освіти, та детально роз’яснила, чому Асоціація міст України нині займається цим питанням. 




Повідомляє Рівненське регіональне відділення Асоціації міст України


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Швидко та ефективно - у Гощі працює мобільна бригада амбулаторії загальної практики сімейної медицини

Мобільна бригада Гощанської амбулаторії загальної практики сімейної медицини провела швидкі тести на глюкозу та холестерин у працівників Гощ...

Популярні публікації