вівторок, 11 квітня 2023 р.

Регіональна презентація проекту “Вистоїмо разом…”

У Рівному відбулася регіональна презентація проекту «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом / СНПК» який на Рівненщині представляє Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка».

Мета проекту -  вдосконалити систему підтримки постраждалих, а також на основі міжнародних стандартів і кращих практик розробити та відпрацювати механізм взаємодії, а також ефективно захищати свої права в судах. 
ВІДЕО
«На сьогодні на Рівненщині проживає понад 54 тисячі внутрішньо переміщених осіб. Це люди, які змушені були тікати від війни зі східних та південних областей. У кожного з них – свій травматичний досвід. І багато хто переживав складні психологічні стани, - прокоментувала заступниця голови Рівненської ОВА Людмила Шатковська. – Тема сексуального насильства у воєнний період дуже болюча. Водночас важливо про неї говорити і напрацьовувати дієві механізми підтримки постраждалих».







Координаторка проекту Олена Панченко зазначила – «Цей проект є комплексний, до його реалізації долучається 14 областей України, різні інституції які працюють з даною цільовою аудиторією. Це гендерно-чутлива тема, але вона потребує нашої уваги, адже люди, які постраждали від сексуального насильства – вони мовчать. Тож наша ініціатива спрямована на три  напрямки:
- підтримка соціальних працівників, жіночих/феміністичних організацій, медичного персоналу, поліції, прокурорів, адвокатів та суддів в отриманні нових знань і навичок, необхідних для допомоги постраждалим; 
- створення ефективної системи реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, на регіональному рівні; 
- сприяння розвитку законодавства щодо сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та адвокація його адаптування до місцевих реалій. 

Представник Апарату Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики Олександр Остапенко представив напрацювання Національної політики у сфері СНПК, зокрема на виконання Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Він зазначив, що вже створено онлайн майданчик з надання допомоги постраждалим. Адже перш ніж працювати з такими людьми – їх спочатку потрібно виявити, встановити з ними довірливі відносини і лише потім надавати їм психологічну та правову допомогу -  зазначають фахівці. 
Разом із тим під час презентації проєкту директорка департаменту соціальної політики Рівненської ОДА Роза Слободенюк представила досвід Рівненщини у реалізації регіонального Плану заходів на виконання Національного плану дій 1325, зокрема, у сфері запобігання та протидії сексуальному насильству. 




Присутні обговорили наявні проблеми, озвучили різні варіанти їх вирішення та погодились разом працювати над виявленням постраждалих осіб від сексуального насильства пов’язаного з конфліктом.  








Проєкт «Вистоїмо разом», який реалізовує Український Жіночий Фонд у партнерстві з Ла Страда-Україна/La Strada-Ukraine та Асоціацією жінок-юристок України «ЮрФем» , реалізується за підтримки Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Урядової уповноваженої з ґендерної політики за фінансової підтримки European Union in Ukraine.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Тараканівській громаді стартував проєкт для активісток - відео

Жіноча ініціатива «Спільнота активних жінок в дії» в Тараканівській громаді розпочали реалізацію своїх  ідей, заходи реалізовуються рамках п...

Популярні публікації