четвер, 13 квітня 2023 р.

Як жінки-переселенки інтегрувалися у Березнівській громаді - ВІДЕО

У Березнівській громаді презентували результати досліджень потреб жінок в рамках проекту «Адвокаційна підтримка внутрішньо переміщених жінок у західних областях України». 

Жінки потребують психо-емоційної підтримки - це підтвердили учасниці проекту у Березнівській громаді. Водночас зміни відбулися і серед місцевих жінок, які також потребують підтримки та соціальної згуртованості. 
Заступник міського голови Богдан Дроженець зазначив - такої підтримки нині потребують усі, тому громада готова сприяти різним ініціативам, які працють з людьми, допомагають вирішувати різнопланові питання – гуманітарні, психо-емоційні, правові.
Регіональна координаторка проекту у Рівненській області Тетяна Мельник  презентувала результати досліджень потреб та проблем  ВПО на Рівненщині. ВІДЕО.


Вона зазначила – такі дослідження проводяться вже не вперше, це для того аби розуміти, як  жінки адаптуються до нових умов та як змінюються їхні потреби в період війни. На даному етапі дослідження мали на меті - виявити додаткову, спеціалізовану  інформацію про потреби жінок ВПО та місцевих мешканок вразливих категорій та їх причини. Глибше досліджувалися проблеми з працевлаштуванням, самореалізацією, адаптацією, психологічним станом жінок ВПО та місцевих мешканок вразливих категорій. 
Так нині жінки потребують – гуманітарної підтримки, робочі місця, щоб могли самостійно працювати та утримувати сім’ю без благодійної чи гуманітарної допомоги. В пріоритетах також лишаються – психологічна підтримка, освіта для себе та дітей. 
Водночас жінки потребують – окреме житло, у такий спосіб, сім’я почувається впевненіше, аніж коли вони живуть у місцях компактного проживання. А якщо жінка має роботу та окреме житло, тоді вони виявляють бажання залишитись проживати на Рівненщині. Про це говорять цифри дослідження, великий відсоток внутрішньо-переміщених жінок, хочуть і готові залишитися жити і працювати на Рівненщині. Зокрема у Березнівській громаді 30% жінок готові залишитися тут і надалі. 
Юлія Іванюк - координаторка проекту у Березному зазначила – проект допоміг не лише жінкам ВПО, а й місцевим жінкам, які також потребують психо-емоційної підтримки та спілкування, тому до роботи над залучали психологів та організовували різноманітні майстер-класи з арт-терапії. Нині підготували заняття з арт-терапії, де жінки опановували валяння з вовни. Кожна учасниця виготовила намисто власними руками. 

Проєкт реалізується у 4 громадах Рівненської області. У межах проєкту досліджують потреби внутрішньо переміщених жінок та працюють над посиленням видимості цих потреб, а також над залученням жінок до вирішення власних проблем.

Проєкт «Адвокаційна підтримка внутрішньо переміщених жінок у західних областях України» впроваджується Центром «Жіночі перспективи» за технічної підтримки UN Women Ukraine / ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) Women's Peace & Humanitarian Fund. WPHF – це гнучкий і швидкий інструмент фінансування, який підтримує якісні заходи, спрямовані на підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використовування ключових можливостей миробудівництва.

Олена Семенович

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Тараканівській громаді стартував проєкт для активісток - відео

Жіноча ініціатива «Спільнота активних жінок в дії» в Тараканівській громаді розпочали реалізацію своїх  ідей, заходи реалізовуються рамках п...

Популярні публікації