четвер, 20 квітня 2023 р.

Охорона нематеріальної культурної спадщини у громадах Рівненщини (відео)

Громади Рівненщини представили свої нематеріальні культурні надбання під час чергового семінару «Нематеріальна культурна спадщина у громадах Рівненської області»,  який організував КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» РОР. В період Великодня – обговорили та вивчили писанку та кулінарну спадщину нашого регіону. 

«У теперішній час культурна спадщина на високому рівні і аби так було й надалі: співпрацюймо, обговорюймо, ділімося одне з одним, популяризуймо її», - розпочала захід директорка КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» РОР Ірина Рачковська. 

Нематеріальна культурна спадщина це те, що ми залишимо у спадок нашим дітям і наступним поколінням. 
«Рівненська область сьогодні серед лідерів в Україні щодо розвитку питання роботи з живою спадщиною - приємно чути такі відгуки від кураторів зі столиці та колег із інших областей. Але не це важливо (хоч і приємно), основне, що нас усіх цікавить глибина свого коріння!!! Наші колеги з громад навипередки намагаються виявити нові елементи НКС, формують свої локальні списки і базу елементів згідно конвенції ЮНЕСКО щодо охорони та збереження НКС, консультуються з нашими спеціалістами і навіть пробують подавати свої перші облікові карти до Національного переліку елементів НКС – зазначила» - начальниця Управління культури та туризму Рівненської ОДА Любов Романюк.  

Про волонтерство, як неабияку рушійну силу, розповів і на власному яскравому прикладі показав керівник Здолбунівського краєзнавчого музею Олександр Чижевський. 
Які заходи потрібно вживати зі збереження НКС, зокрема й підвищення обізнаності про елементи НКС, розповіла завідувачка відділу збереження та розвитку регіональної нематеріальної культурної спадщини Юлія Гончарова. 
«Ми маємо зробити так, аби цей елемент був цікавий для наступного покоління, а воно, у свою чергу, знайде способи і засоби, як той елемент попупуляризувати і таким чином зберігати», - додала Юлія Гончарова.
Не менш важливою, а то і необхідною у популяризації НКС у громадах є візуалізація, просування у інформаційному та інтернет просторі, безпосередньо своїх  регіональних елементів.
«Якщо вас не видно у соцмережах - вас просто немає, не існує. Покажіть себе», - закликає завіддувачка відділу методично-менеджментової роботи та креативних індустрій Людмила Стасюк.  

Особливо вдалим і багатим на емоції вдався відеопроєкт «Рівненщина Великодня». Нині ми не лише побачили, як ті смаколики виготовляють, а й скуштували їх.  А рівненські  громади таки знають толк у гастрокулінарії свого регіону. 
У практичній частині семінару говорили про архаїчну писанку, про її важливість та винятковість. Все про цю унікальність знають: заслужена майстриня народної творчості України Вікторія Степанюк, старший науковий співробітник Рівненського обласного краєзнавчого музею Алла Українець  та дослідниця регіональної писанки Рівненщини Надія Мельник.

Алла Грабар  - учасниця семінару з Тараканівської  громади
«Мала за честь представляти Тараканівську громаду та традиції і різноманіття випікання пасок у нашій громаді. Щиро дякую за пасочки господиням з нашої громади. Протягом семінару говорили про волонтерство, заходи по охороні нематеріальної культурної спадщини, писанкарство, наші традиції та обряди. З кожним разом все більше розумію важливість таких заходів. Цінуймо наші традиції, передаваймо їх з покоління в покоління!» — написала Алла Грабар. 
Було людно, душевно, цікаво, красиво і смачно!

Рівненське РВ АМУ, використано матеріали КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» РОР 




Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Тараканівській громаді стартував проєкт для активісток - відео

Жіноча ініціатива «Спільнота активних жінок в дії» в Тараканівській громаді розпочали реалізацію своїх  ідей, заходи реалізовуються рамках п...

Популярні публікації