середа, 11 серпня 2021 р.

Громади Рівненщини налагоджують співпрацю з центрами та бюро безоплатної правової допомоги

Понад 40 представників громад Рівненської області взяли участь  в онлайн-семінарі організованого Рівненським регіональним відділенням АМУ та  фахівцями системи Безоплатної правової допомоги Рівненщини. Під час заходу його учасники не лише поглибили свої знання щодо безоплатної правової допомоги але й дізнались більше про перспективи, які для них може відкрити співпраця органів місцевого самоврядування з центрами та бюро безоплатної правової допомоги.


«Коли ми створювали територіальні громади, у нас виникало чимало питань правового характеру. Зараз, після 25 жовтня коли пройшли місцеві вибори, правових питань у нас менше не стало. Тож, наша мета сьогодні – познайомитись і визначити наскільки система БПД може бути корисна для громад. В нас є певний досвід і напрацювання, сьогодні дізнаємось як це може працювати на користь громадам»,- зазначила виконавча директорка регіонального відділення Асоціації міст України Тетяна Грещук.


«Це не перша і не остання наша зустріч. Приємно бачити, що сьогодні до нашого заходу долучились представники переважної більшості територіальних громад нашої області. Переконаний, що співпраця в нас буде поглиблюватись адже і ми і ви робимо одну справу – працюємо задля наших громадян»,- наголосив у своєму вітальному слові директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.


Децентралізація та адміністративна реформа в Україні відчутно вплинула на роботу органів місцевого самоврядування. Створено нові громади, які отримали більше повноважень розповіла Тетяна Грещук  – на шляху до цих змін виникало чимало питань, вирішення яких потребувало фахових правових знань.


Коротка розповідь про систему безоплатної правової допомоги, компетенцію регіонального та місцевих центрів безоплатної вторинної правової допомоги, діяльність бюро правової допомоги, категорії осіб, що мають право на первинну та вторинну правову допомогу – з цього почалось знайомство працівників територіальних громад області з системою БПД.

«Система безоплатної правової допомоги на захисті прав громадян. Взаємодія системи безоплатної правової допомоги з органами місцевого самоврядування» – така тема виступу директора Рівненського місцевого центру з надання БВПД Алли Негрей. Очільниця центру на одному прикладі із життя розповіла про важливість виїзної роботи фахівців центру.

«В одне село ми завітали щоб просто провести правопросвітницький захід. Але спілкуючись з людьми ми з’ясували, що в тамтешніх жителів є великі проблеми з паями. Зрештою, наші юристи подали позови від 82 місцевих мешканців щодо визнання недійсними договорів оренди землі. Рік тягнулись суди і ми їх виграли. Ось приклад того як звичайний правопросвітницький захід перетворився в реальну юридичну допомогу десяткам громадян», – розповіла Алла Негрей.

А ось директор Сарненського місцевого центру з надання БВПД Юлія Міхнова підготувала виступ на тему «Інструменти співпраці з системою БПД: партнери, спільні заходи та проєкти».


«Ми завжди намагаємось працювати за запитом громади допомагаючи в тих питаннях, які є актуальними для конкретної громади. Ось наприклад – співпраця Сарненського місцевого центру з Вирівською сільською громадою. За кошти виділені на реалізацію програми надання БПД для місцевого населення ми виготовили безліч інформаційної продукції. Це банери, плакати, листівки. Певне, кожен другий мешканець має інформаційні матеріали з нашими контактами. Розробили настільну гру «Правова монополія», таким чином ми правову інформацію доносимо в цікавій інтерактивній формі до громадян. Проводимо чимало правопросвітницьких заходів, орієнтуючись на потреби громади»,- наголосила Юлія Міхнова.

На завершення онлайн-семінару учасники заходу не лише домовились про налагодження співпраці але й окреслили майбутні напрямки роботи, які будуть покладені в основу меморандумів про співпрацю, що будуть підписані найближчим часом.

Використано матеріали Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області



Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Ґрантова програма «єРобота: Своя справа» - успішно реалізується у Корецькій громаді

За підсумками реалізації Державної грантової програми «єРобота: Своя справа»  протягом 4 місяців 2024 року вже 16 підприємців нашої громади ...

Популярні публікації