пʼятниця, 27 серпня 2021 р.

Молодь з Привільненської громади вперше відвідала кіно-табір у Німеччині

Упродовж тижня молодь з Привільненської громади на Рівненщині навчалася у Міжнародному молодіжному кіно-таборі у Гамбурзі, Німеччина. Разом з однолітками на цей час занурилися у світ кіномистецтва, акторської майстерності та навіть операторського мистецтва. Чому навчилися та куди застосовуватимуть знання учасники кіно-табору ексклюзивно розповіли для ITV media group.

Більше року проєктна менеджерка Привільненської територіальної громади Світлана Роїк співпрацює із німецькою громадською організацією. За цей час зреалізували проект за підтримки MeetUp в напрямку молодіжних обмінів. Через карантин та ситуацію з ковідом у всьому світі, спілкування проходило в онлайні. З німецькими учасниками говорили про  кінематограф та стереотипи, що супроводжують людей протягом усього життя. А також обговорювали ідеї для спільного міжнародного фільму, частину якого восени зніматимуть в Україні. Фактично подорож до Німеччини стала логічним продовженням онлайн-спілкування.


Під одним дахом у німецькому Гамбурзі зібралася молодь з Франції, США, Німеччини та багатьох інших країн. Українська делегація складалася з представників двох громад, які співпрацюють поміж собою – Привільненської, що на Рівненщині, та Авангардівської з Одещини. Це стало можливим за співпраці ГО "Агенція місцевого розвитку Дубенщини" та "ABCBildungs-und Tagungszentrum e.V ".

«Міжнародний молодіжний табір мав чіткий розпорядок дня, - розповідає представниця проєкту Світлана Роїк. – Весь час учасники багато спілкувалися, проходили чимало тренінгів з акторської, операторської та навіть режисерської майстерності, виконували практичні завдання. А вже ввечері збиралися на спільний перегляд практичних робіт з їх обговоренням: чи все задумане автором вдалося, що було найскладніше для акторів. Також проходило загальне обговорення концепції та корисні підказки для роботи над аналогічними ідеям в майбутньому.»

Учасники вивчали на практикували акторське мистецтво, особливості художнього і документального кіно, писали сценарії, а головне – знімали власні міні-фільми.


«За той час, коли ми перебували на Міжнародному кіно-таборі, багато що змінилось, - розповіла учасниця табору з Привільного Ніка Якимюк. - Особливо змінилось бачення у сфері кіно. Ми отримали багато нових знань у зовсім новій для мене сфері. У нас були ворк-шопи по темі документального та художнього фільму, акторській майстерності. Після яких ми уже змогли зняти свій власний короткометражний фільм.»


«Найбільш цікаво було спостерігати за роботою над власними фільмами груп молоді, котрі говорять різними мовам і здебільшого один одного не розуміють, - продовжує Світлана Роїк. - Було багато ситуацій, коли приходив перекладач, аби стерти мовні бар’єри, і йшов, розуміючи, що група може працювати й без знання мови. Руки, міміка, акторська майстерність – усе це давало чудову можливість порозумітися.»

Розмова в кіно-таборі перекладалась французькою, англійсько, німецькою, українською та часом арабською мовами. Оскільки в таборі були молоді люди, котрі навчаються у Німеччині, але самі з Іраку, Сирії та інших країн світу. Хоча, зізнається Світлана, вже на третій день табору складалося враження, що учасники знають один одного не один рік й легко працювали над спільними проєктами.

Українські хлопці та дівчата вразили кіно-табір акторським талантом та імпровізацією. Тому команди з різних країн кликали наших земляків зіграти у їхніх фільмах.


«Приємні враження досі переповнюють. Це унікальний проєкт, який дав можливість навчитися знімати кіно від сценарію до монтажу, - розповідає Юлія Слободянюк з Авангарду. - Тиждень творчості: хтось придумує захоплюючу історію, хтось розбирається з технічними особливостями зйомки і монтажу, хтось конструює декорації, хтось виступає в якості актора, або пробує себе в ролі режисера. При цьому, попри мовні бар’єри, професійна команда організаторів проєкту зуміла організувати та провести мега-круті ворк-шопи, успішно змотивувавши учасників до активної участі. Переконана, що кожен з нас, повернувшись, використає набуті знання для втілення нових цікавих ідей та проєктів в своїх громадах».

Під час кіно-табору піднімалося чимало важливих тем: національних традицій, їх вплив на життя, стереотии у сприйнятті, гендерні особливості, нові віяння, військові конфлікти і не тільки. Українська молодь розповідала про красу наших звичаїв та наші болі. Зокрема про війну, котра відбувається на Сході країни, про яку, як виявилось, ніхто з учасників табору навіть не підозрював.

Також українські учасники відзняли соціальний фільм про дитячий булінг. Автором ідеї став німецький учасник табору Хайда.

«В його фільмі грали тільки українці і розмовляли тільки українською мовою. Англійською – для розуміння більшої кількості людей - будуть просто оформлені субтитри. Відео вийшло дуже сильним, після його перегляду у вечірньому таборі на свіжому повітрі ще хвилину трималася повна тиша... До речі, всі роботи, створені у таборі, наразі доопрацьовуються німецькими партнерами та будуть надіслані учасникам згодом,» - ділиться враженнями пані Світлана.

Наступний етап співпраці із німецькими партнерами - це зйомка української сцени до єдиного фільму, з чого, власне і розпочалась співпраця. Зйомки заплановано на початок жовтня, тож організатори активно шукають акторів для цієї роботи. Тож усіх охочих запрошують долучатися.

«Я щиро радію, що маю можливість співпрацювати із АВС та, відповідно, дати можливість українській молоді відвідувати заходи міжнародного рівня задля особистісного розвитку, розвитку їх неформальної освіти та розширення кругозору. Вивчати культуру та звичаї інших країн світу. Створювати міжнародні команди друзів, спільно із котрими ми (я щиро вірю) ще зреалізуємо не один проект,» - каже Світлана Роїк.

За матеріалами ITV media group


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Ґрантова програма «єРобота: Своя справа» - успішно реалізується у Корецькій громаді

За підсумками реалізації Державної грантової програми «єРобота: Своя справа»  протягом 4 місяців 2024 року вже 16 підприємців нашої громади ...

Популярні публікації