понеділок, 16 серпня 2021 р.

У Гощанській громаді відбулися навчання в рамках проекту "АРТ-громада"

У Гощанській громаді відбулася «Фахова майстерня» для працівників сфери культури в рамках проєкту "АРТ-громада" за підтримки Українського культурного фонду. Проект реалізують у співпраці телеканал «Сфера» та Рівненське  регіональне відділення Асоціації міст України.  


«Фахова майстерня» у Гощі зібрала фахівців культурної сфери новоствореної громади.  Експерти у сфері децентралізації та розвитку креативних індустрій розповіли учасникам про основні зміни та правові аспекти діяльності закладів культури в нових умовах. Нині Гощанська  громада, як і багато інших, проходить шлях реорганізації усієї культурної сфери, адже до селища приєдналися села,  тому питань виникає чимало – розповіла виконавча директора Рівненського РВ АМУ Тетяна Грещук.  «Сьогодні Гоща є лідером у реалізації різноманітних культурних проектів за підтримки різних донорів. Тому, як залучати кошті на реалізацію різних ініціатив – ви ще можете й інших навчити. Тому ми лише  підсилимо ваші знання у питаннях реорганізації.» 


Голова громади Микола Панчук розповів – «У нас у Гощі ми вже давно розпочали активну діяльність із зовнішнім залученням коштів на різні проекти, водночас ми ще до об’єднання почали впроваджувати різні інноваційні методи роботи у різних сферах. Нині ми проходимо не простий шлях. Адже громада одночасно працює у різних напрямках у значно більшому форматі.   У нас багато культурних комунальних закладів  в селищі і в селах. Ми підтримуємо різні ініціативи від громадян, молоді, активістів, адже прагнемо створити комфортну та успішну громаду для всіх» - зазначив Микола Панчук.  


Вже традиційно в рамках проекту перед учасниками з фаховими рекомендаціями виступили експерт з правових питань Василь Курилас та експертка з фінансових питань Людмила Кушнер. Вони  надали поради щодо  фінансування закладів культури, які є джерела фінансування та як шукати додаткові можливості та роз’яснили основні акценти правових питань в період реорганізації закладів культури. Розглянули успішні кейси інших громад, як вони розвивають різні напрямки діяльності.

Галина Ковальчук начальниця відділу регіонально-культурної політики управління культури і туризму Рівненської ОДА  нагадала про особливості Гощанщини. Роз’яснила законодавчі акти та зміни до них щодо діяльності закладів культури. 


Директорка Рівненської обласної універсальної бібліотеки Валентина Ярощук особливу увагу звернула на  організацію надання бібліотечних послуг в умовах децентралізації. «Бібліотека на селі – це культурний осередок, який нині виконує ще й соціальну функцію. Потрібно  регулярно поповнювати бібліотечний фонд новими книгами та виданнями для людей різного віку, організовувати тематичні зустрічі, вечори, і звісно залучати грантові кошти. Бібліотеки мають працювати на 500-800 людей, і не кілька години на тиждень, а регулярно.» 


Креативна лекторка проекту, PR-менеджерка культурних проектів  Руслана Броновицька  розповіла про посилення інтеграції культури в щоденні громадські, освітні та соціальні практики. Розвиток міжгалузевої співпраці задля зростання  креативного потенціалу країни. Презентувала напрацювання проекту  «Етноосвіта» за підтримки УКФ.  У даному проекти участь взяли і представники Гощанської громади.  


Після теоретично-навчальної частини учасники зустрічі разом з експертами відвідали Будинок культури, будинок школяра, ознайомились з роботою творчих колективів та окремих виконавців Гощанської громади, відвідали славнозвісну садибу Ленкевичів (Валевських) та дитячу бібліотеку. 



Менеджери культури спільно з експертами спланували подальшу роботу в рамках проекту. Спільно з журналістами  телеканалу «Сфера»  менеджери культури розкажуть та покажуть свої напрацювання у однойменній телепрограмі «ART-громада».



Повідомляє Рівненське РВ АМУ в рамках проєкту «ART-громада» за підтримки УКФ

PR-менеджерка проекту Олена Семенович (Ковтунець)

Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Тараканівській громаді стартував проєкт для активісток - відео

Жіноча ініціатива «Спільнота активних жінок в дії» в Тараканівській громаді розпочали реалізацію своїх  ідей, заходи реалізовуються рамках п...

Популярні публікації